Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


XX -  a XX. század évfordulós írói  #6. Popper Péter 90

XX - a XX. század évfordulós írói #6. Popper Péter 90

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as irodalmi sorozatának a fókuszába, akiknek idén kerek évfordulója van.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 27. szerda, 19:00

A sorozat mindezidáig Petri György, Kormos István, Szőcs Géza, Juhász Ferenc, Pilinszky János és Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelgett, a szeptemberi szezonkezdő esten Popper Péter (1933-2010) pszichológus, egyetemi tanár, író életművét helyezi fókuszba, aki idén lenne 90 éves. Popper Péter életműve híd a pszichológia és az irodalom között, míg köteteiben feltett kérdései és előadásai, kutatásai során az emberi kapcsolatok, a lélek működésének sokszínűségét, a belső utakat, a lelki működés alapkérdéseit mutatja be a közönségnek. Popper Pétert 1969-ben a pszichológia tudományok kandidátusává nyilvánították. 1980-ban kinevezték docensnek, 1984-ben egyetemi tanárnak. A SOTE orvospszichológiai oktatási csoportjának vezetésével bízták meg, ezt a feladatot 1980-tól 1992-ig látta el. Szabadidejében mindig szívesen foglalkozott szépirodalommal, maga is írt színdarabokat, amelyek közül hármat be is mutattak a nyolcvanas években.

Szeptember 27-én, a MOMKult Kupolatermében a lélek estjére kerül sor: az általa feltett kérdésekhez Márai Sándor, Szabó Magda, Szerb Antal és további XX. századi szerzők és irodalmi művek szemelvényeivel csatlakozunk felolvasószínházban, míg meghívott vendégeink szakemberként értelmezik a XXI. századi ember életének tükréből a 90 éve született Popper Péter gondolatait.

XX – a sorozatról

A sorozat célja közelebbről, személyes aspektusból, a művek mellett az alkotót is hangsúlyosan bemutatva értelmezni a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő életműveit, illetve az irodalom mellett társművészeti ágakat megszólítva felolvasószínházzal, előadásokkal, koncerttel készülni. A XX estjein helyet kapnak különféle műfajok, illetve témakörök is: színház, gyerekirodalom, hangsúlyos irodalmi lapok, háború, szerelem és barátság, irodalmi előképek – például kapcsolódások egykori példaképekhez, akár Petőfi Sándorhoz, illetve egyedi produkciók is.

A sorozat a MOMKult partnerségével jön létre.

További információ és sajtójegyek:

Juhász Anna +3670/5647124 – anna.juhasz@petofiugynokseg.hu

Ajánlatunk


3 Grammy-díj, 14 sorlemez, 8 koncertalbum, 3,4 millárd dalletöltés és tucatnyi világsláger – ez az 1977-ben alapított amerikai Toto rövid mérlege. A kaliforniai együttes a 70-es évek azon kevés bandái közé tartozik, amelyek kibírták a változó trendeket és stílusokat, miközben továbbra is aktuálisak és töretlenül sikeresek maradtak.

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Ajánló


2016-ban pályafutása első magyarországi koncertjét Veszprémben adta, most pedig 8 év után ismét visszatér a királynők városába Gregory Porter amerikai…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!