Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Wagner:A bolygó hollandi-nyitány,Stravinskij:A Tűzmadár,Borogyin:II.szimfónia,A tokiói Keio Zenekar
2

Wagner:A bolygó hollandi-nyitány,Stravinskij:A Tűzmadár,Borogyin:II.szimfónia,A tokiói Keio Zenekar

Műsoron:
Richard Wagner: A bolygó hollandi – nyitány
Alexander Borogyin: II. szimfónia
Igor Sztravinszkij: A Tűzmadár / 1910-es változat

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 15. péntek, 19:00

A tokiói Keio Egyetem Wagner Zenekara
Karmester: Koji Kawamoto

A művekről:

A bolygó hollandi komponálását Richard Wagner a húszas éveinek végén írta, Párizsban, mely a Bayreuthban előadott darabok közül az első volt. Az opera ~11 perces nyitányában, amely utoljára készült el, megjelennek a mű legfontosabb témái, mintegy a keresztmetszetét adva a történetnek. A hollandi kvárt-kvint motívuma a legjellegzetesebb, melyhez hasonló sok hajós film zenéjében is fellelhető.

Alexander Borogyin nem sokkal első szimfóniájának 1869-es bemutatója után kezdett dolgozni a II. szimfónián. Borogyin nem csak kiváló zenész volt, de vegyész és orvos is, így napjai rendkívül mozgalmasan teltek. A négy tételes, heroikus hangvételű II. szimfóniáján éveken keresztül dolgozott, melyet végül 1877-ben mutattak be. A művet egyébként Muszorgszkij hősi szimfóniának nevezte, vélhetően az első tétel alapján, amelynek a vonóskar unisonóján felhangzó főtémája valóban heroikus jellegű.

Igor Sztravinszkijt a Tűzmadár című táncjáték megkomponálásával 1909-ben Gyagilev, az akkor Párizst meghódító Orosz Balett társulatának vezetője bízta meg. Gyagilev elsődleges szándéka ezzel az orosz folklór-témájú darabbal a párizsi balettkedvelők elkápráztatása volt. Sztravinszkij huszonéves fiatal zeneszerző volt, de Gyagilev már hallotta Tűzijáték című szimfonikus fantáziáját, és úgy döntött, hogy kiválasztja ezt a fiatal tehetséget. A művet a következő évben a párizsi Operában óriási sikerrel mutatták be.

A Zenekarról:
A Keio Egyetem Wagner zenekara Japán első egyetemi zenekarának számít. 1901-ben alapították és az alapítók kívánsága szerint az együttes Richard Wagner, a zenetörténet egyik legjelentősebb zeneszerzőjének nevét vette fel. Nemcsak Japánban lépnek fel nagy sikerrel, hanem rendszeresen adnak koncerteket Európában is. A járvány előtt utoljára 2018-ban élvezhette Prága, München, Bécs és Budapest zeneszerető közönsége játékukat. A 2024-es koncertsorozat itteni előadásának a Budapest Kongresszusi Központ ad otthont. A bécsi Musikverein után a 160 fős zenekarnak Budapesten is tapsolhatunk 2024. március 15-én.
A Zenekar karmestere, Koji Kawamoto 1972-ben született. Megnyerte a X. Nemzetközi Karmester-versenyt Japánban. Pályafutása alatt többször dolgozott Valerij Gergijevvel és Gustav Meierrel. Vendégkarmesterként több mint ötven világhírű zenekar élén állt koncertjei során.

Ajánlatunk


A tavaly hatalmas sikert aratott, teltházas aréna koncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el a közönséget rendkívüli tehetségével. Bence legújabb, Pianoshphere című albuma egyben a névadója az idei turnénak, amelyet Ausztrália és Nyugat-Európa után a prágai O2 Arénában majd a dubai Coca Cola Arénában élvezhet a közönség. A turné utolsó állomása pedig a budapesti MVM Dome, 2024. december 7-én.

A világhírű 100 Tagú Cigányzenekar klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. A társulat hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát és népdalt is játszanak.

ESŐNAP: 2023.08.25. 20:30

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!