Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


VABADABA Geszti Péter koncert-est Váczi Eszterrel
10

VABADABA Geszti Péter koncert-est Váczi Eszterrel

Az ismert dalszövegíró és előadó új, romantikus oldaláról mutatkozik be Váczi Eszterrel közös Vabadaba című koncert-estjén. 2023 őszén a produkciós több vidéki nagyvárosban is látható lesz.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: november 25. szombat, 19:00

Vabadaba: Geszti Péter vallomásai a szerelemről 22 dalban

Geszti Péter új oldaláról mutatkozik be, színházi koncert-est sorozatot indított 2023 tavaszán Váczi Eszterrel Vabadaba címmel, mely hetvenes évek egyik világslágerét idézi, nem véletlenül. A korszak több ikonikus vintage dala is elhangzik, modern hangszerelésben, magyar szöveggel. Felcsendül zenei átdolgozásban Döme Zsolt és Verebes István Sohase mondd! című dala - melyet Hernádi Judit tett emlékezetessé -, valamint a Miniszter félrelép film C’est la vie slágere vagy az Üvegtigris Akarsz-e című betétdala. Ezek mellett sok ismert Geszti dal kel új életre a Váczi Eszterrel közös duettekben.

A VABADABA est 2023 őszén több vidéki nagyvárosban turnézik: Szombathelyen, Békéscsabán, Győrben, Pécsen és Szeged találkozhat a közönség a produkcióval.

Mi adta az ötletet/inspirációt a Vabadaba esthez?

Geszti Péter: Az inspirációt az idő múlása adta, és néhány vintage jellegű dal, amelyekhez valamilyen érzelmi viszony fűz. Ez lehet egy konkrét családi vagy szerelmi emlék a múltból vagy éppen csak jóleső nosztalgia egy olyan korszak kapcsán, amikor minden egyszerűbbnek, igazibbnak és derűsebbnek tűnt. Régi klasszikusok, nagy sztárok énekelték ezeket a dalokat, mint Dalida, Alain Delon, Paolo Conte, George Benson vagy éppen Hernádi Judit, akikért rajongtam, akik hozzátartoztak a családunk közös élményeihez. Az idő valahogy ismét elém sodorta ezeket a dalokat, és azt éreztem, hogy ha új dalszövegeket írhatok rájuk, akkor szívesen bújok bele ezekbe a nem fakuló melódiákba.

Miről szól az est címadó dala, a Vabadaba dal?

Geszti Péter: A Vabadabada dal egy intim kapcsolat pillanatfelvétele, két szerető vonzódásának, játékának, hazugságainak újragondolt dala. Egy bonbon azok közül, amiket felnyitunk a Vabadaba koncert-est során. Minden bonbon egy dal a szerelemről, egy nő és egy férfi kapcsolatának elképzelt pillanatairól, helyzeteiről. Ha úgy tetszik, a szerelem 22 íze, árnyalata, ami 22 dalban szólal meg mostantól. A címadó dal az Egy férfi és egy nő (Un homme et une femme) dal  átirata, ami most új magyar szöveget és friss zenei formát kapott. Az eredeti dal 2 éves koromban született, és Claude Lelouch hasonló című filmjének ikonikus betétdala volt, szüleim generációja nagy valószínűséggel dúdolta, és lassúzott is rá.   

Mik voltak a projekt mérföldkövei, mi alapján történt a dalok kiválasztása dalok kiválasztása?

Geszti Péter: Régóta készülök egy színházi hangulatba illeszthető, kamara jellegű koncert-estre, ami a nagyobb Geszti koncertek mellett más ízeket hordoz. Sok olyan kedves dalom van, amelyeket nem is feltétlenül én adtam elő, de szerzőjükként tudom, hogy nagyobb pályára is állhattak volna. Most ezeket is elővettük, újra hangszereltük és belecsomagoltuk a Vabadaba estbe. Ez az új zenés kaland szerintem jó néhány ilyen dalt új pályára állíthat, főleg úgy, hogy legtöbbjét Váczi Eszterrel duettben adjuk elő, és így nemcsak a zenei formájuk, de a jelentésük is megváltozik. Csak olyan dalokat válogattunk ki, amelyekről azt éreztük, hogy jól állhatnak nekünk, amiket eleve jó zenének tartottunk. Néhány Dés Lászlóval írt szép szóló dal mellett újrahangszerelt Jazz+Az és Gringo Sztár dalok is feltűnnek a műsorban, és új dalt is írtunk Kálmán Tamással, kifejezetten franciás hangulatban. Ami pedig az áthangszereléseket illeti, ott Gátos Ivánnal vágtunk bele meglepő irányokba, és nagy örömmel látjuk, hogy az első előadásokon a közönség lelkesen fogadta a megújított lírai számokat.

Fontosnak tartottuk, hogy a régi nagy dalok mai, aktuálisra csiszolt szövegeket és hangszerelést kapjanak, hogy egy-egy vintage sláger ne maradjon poros, hanem friss és átélhető legyen. Az is határozott szándék volt a dalok válogatásakor, hogy ez esetben felvállaltan nem törődünk most a világ aggasztó jelenségeivel, bizonytalanságával, gyűlöletével és fenyegető mivoltával, hanem egyszerűen az emberi érzelmekre és kapcsolatokra koncentrálunk. Hol szentimentális, hol ironikus módon szólunk a szerelem csodáiról és viszontagságairól. Szerelmesek, szeretők, magányosok, házasok, újrakezdők, mindenki "megkapja a magáét" a Vabadaba estben.

Váczi Eszterrel közösen született meg a Vabadaba est - mi adta az inspirációt az újabb közös munkához?

Geszti Péter: Az intim, érzelmes vagy romantikus dalok olyan partnert igényeltek előadóként, aki stílusosan és elegánsan tud létezni a színpadon. Így szinte magától értetődő volt, hogy Váczi Eszter legyen a társam, akivel van közös előtörténetünk, akivel ismerjük egymást előadóként és emberként is, akivel nem elölről kell kezdeni az egy húron pendülést. Oda vagyok a hangjáért, a karakteréért, van valami balzsamos az énekében, ami érzelmeket szül, és amitől otthonosan is érzem magam a társaságában. Olyan, mintha zenei tesók lennénk. Eszter nekem “Sister”. A korábban említett zenésztársaim mellett a Jazz+Az óta mellettem kitartó Studniczky László és Gyenge Lajos erősíti a bandát, ők egyben a Geszti nagykoncertek elmaradhatatlan részesei is, csodás muzsikus mindenki.

Eszter, mit találtál ebben a felkérésben a legvonzóbbnak? Van-e kapcsolatod a dalok eredeti verzióival?

Váczi Eszter: Amikor megszületett ennek az estnek az ötlete, azonnal úgy éreztem, hogy egy olyan műsort viszünk színpadra, amivel tökéletesen tudok azonosulni. Mindig is közelebb állt hozzám a lírai megszólalás és ezek a dalok sodornak magukkal. Az a néhány szám, amely átdolgozásra került, eleve szívügyem volt. A francia sanzon világ a saját zenei világomban is központi szerepet kap, ráadásul Péter szenzációsan írta meg az ezekre született magyar szövegeket. A Paolo Conte: Via Con Me átdolgozás, amit Péter szólóban énekel az esten, különösen sokat jelent, mert Conte talán az egyetlen élő példaképem.

Mikor látható a Vabadaba koncert-est?

A VABADABA koncert-est az őszi-téli szezonban két alkalommal látható Budapesten a Belvárosi Színházban. Emellett több vidéki nagyvárosban, Szombathelyen, Békéscsabán, Győrben, Pécsen és Szeged találkozhat a közönség a produkcióval.
___________

Stáb:
Geszti Péter - zenei producer, ének, dalszöveg
Váczi Eszter - ének, dalszöveg
Gátos Iván - hangszerelés-zenekarvezető, billentyűs hangszerek
Kálmán Tamás KáTé - ének, gitár
Gyenge Lajos - ütőhangszerek
Studniczky László - basszusgitár
Technika: Art&Pepper
Fotó kredit: Schram András @andrasschram
Produkció: GRUND @grund_productions

Ajánlatunk


Kápráztató csodákkal vár a Fővárosi Nagycirkusz új műsora!

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Claude Magnier legendás bohózatában Louis de Funès 13 év alatt több mint hatszázszor játszotta Barnier szerepét – amit filmen később Sylvester Stallone tett ismertté az egész világon.

Ajánló


A Liliom Produkció bemutatja: HŐHULLÁM új zenés vígjáték

Giacomo Puccini BOHÉMÉLET Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Az Orfeum mágusa A Budapesti Operettszínház 100. jubileumi évének díszelőadása − ez a vadonatúj nagyoperett − mágikus időutazásra hívja a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!