Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Tüskevár

Tüskevár

A történet két nyolcadikos budapesti diák, Tutajos és barátja, Bütyök egy nyarát követi végig, akik a fővárosból a Kis-Balatonhoz kerülnek, Tutajos nagybátyjához és Náncsi nénihez, illetve a “berekbe”, a minden-titkok tudójához, Matula bácsihoz. Akitől megtanulják, milyen az élet távol a várostól és számos lecke után azt is, hogy miként lehet együtt lélegezni a természettel.

Olt Tamás – Váradi Szabolcs: Tüskevár
ősbemutató
Fekete István regénye alapján

“Nyugodt lehetsz, Kengyel megadja. – Nem vagyok nyugodt. Ez nem számít feleletnek. – Dehogynem! Akkora négyesed lesz, mint egy ház… – Ha hármasom lesz, apám nem enged sehova. Akkor pedig… – Jelesed lesz! Meg is érdemled – mondta Bütyök, mert ez a párbeszéd – ezt mondanunk sem kell – Tutajos és közte zajlott le hazafelé menet. – … akkor pedig öngyilkos leszek – fejezte be a mondatot Gyula, ámbár minden meggyőződés nélkül.”

Fekete István ifjúsági regénye egyike volt Magyarország 12 legnépszerűbb könyvének a 2005-ös Nagy Könyv szavazáson. A történet két nyolcadikos budapesti diák, Ladó Gyula Lajos (becenevén: Tutajos) és barátja, Pondoray Béla (becenevén Bütyök) egy nyarát követi végig, akik Budapestről a Kis-Balatonhoz kerülnek, Tutajos nagybátyjához és Náncsi nénihez, illetve a “berekbe”, a minden-titkok tudójához, Matula Gergelyhez – akitől megtanulják, milyen az élet távol a várostól, és számos lecke után azt is, hogy miként lehet együtt lélegezni a természettel. A nyár véget ér, kezdődik az iskola, a fiúk testileg és lelkileg megerősödve visszatérnek Budapestre, az iskolapadba, de magukkal visznek valamit, ami szavakkal le nem írható – s megfogadják azt is, hogy télen visszatérnek a berekbe.

Szereplők:
Matula................................ Nyári Oszkár
Tutajos............................... Törő Gergely Zsolt
Bütyök................................ Mucsi Kristóf
Nancsi néni........................ Csonka Ibolya
Anya, Tanárnő, Klárika....... Varga Zsuzsa
István bácsi........................ Kalmár Tamás
+ Somogy táncegyüttes
 
Díszlettervező: Pintér Réka
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Koreográfus: Turi Endre
Társkoreográfus: Gulyás Anna
Világítástervező: Memlaur Imre
Szcenikai vezető: Szalai József
ügyelő: Kopácsi Adrián
súgó: Simon Ildikó
segédrendező: Váradi Szabolcs

RENDEZŐ: OLT TAMÁS

Ajánló


Boban Markovic, a világhírű trombitás a közönségét mindig megbabonázza, és olyan, a Kusturica-filmek…

„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben…