Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Téli bérlet 23/24 évad 3.előadás

Téli bérlet 23/24 évad 3.előadás

Liszt Ferenc Les Préludes (Az előjátékok) c. szimfonikus költeménye és Rachmaninov II. zongoraversenye nemcsak a koncerttermekben hallható gyakran, de a bennük lévő csodás dallamok játékfilmek kísérő zenéjeként is.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 3. vasárnap, 17:00

Schubert: Pásztor a sziklán című művének szövegét részben Wilhelm Müller: Der Berghirt című verséből kölcsönözte, attól a költőtől, akinek verseire a híres Téli utazás című dalciklusát is komponálta. A Pásztor a sziklán a hegyi élet szépségéről és magányáról szól. Az énekhang mellett visszhangként felcsendülő szóló klarinétot hallunk Schubert utolsó művében.

A Rajna parti szikla ihlette Heine versét. A költemény valójában ballada. Egy furcsa, szomorú hangulat mélyéről idézi fel a költő a Loreley-legendát. Loreley tündér a Rajna egy kiemelkedő szikláján ül, gyönyörű haját fésüli, énekével elbűvöli a hajósokat, mint egykor a szirének a görögöket. Azok elvesztik fejüket, a folyó veszélyes örvényei elsodorják őket. A régi rege Lisztet dal írására inspirálta.

A XX. század elején Rachmaninov orosz pianista világszerte feltűnést keltett tüzesen romantikus, fantáziagazdag, rendkívüli felkészültségű zongorajátékával, majd azzal, hogy – Tanyejev és Arenszkij tanítványa – nemcsak zseniális előadó, hanem egyéni hangú komponista is. Szimfonikus művei közül gyorsan a legnépszerűbb lett az 1901-ben keletkezett II., c-moll zongoraverseny, amely nemcsak az orosz népzenét, de az orosz lelkiséget is visszatükrözi. Ez a zongoraverseny megalapozta Rachmaninov világhírét.

Patak Zita énekművész repertoárja igen széles. Rendszeresen énekel Vashegyi György együtteseivel, itt főleg régi zenét ad elő, tagja a Rádió Énekkarnak, szólistaként pedig több ősbemutató fűződik nevéhez. Sokoldalú művész, szólistaként lépett fel többek között New Yorkban, Edinburghban, Berlinben, neves karmesterekkel és zenekarokkal dolgozott együtt (Kocsis Zoltán – Nemzeti Filharmonikusok, Fischer Iván – Budapesti Fesztiválzenekar, Medveczky Ádám – Szent István Filharmonikusok, Dénes István – Magyar Állami Operaház Zenekara).

Lajkó István zongoraművész középfokú zenei tanulmányait Belák Erzsébet növendékeként a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, majd 2007-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán: tanárai Falvai Sándor és Szokolay Balázs voltak. Ugyanebben az évben nyert felvételt a Zeneakadémia Doktori Iskolájába, ahol 2014-ben summa cum laude minősítéssel szerzett doktori címet. 2017-ben kitüntetéses koncertdiplomát szerzett a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán is. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, valamint a kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola főtárgy tanára.

Ménesi Gergely karmester 1983–1986 között a Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekarában hegedült. Hosszú időn keresztül volt vezető karmestere a Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekarának. A IX. Ferencsik János Nemzetközi Karmesterverseny 2. helyezettje. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető tanszék vezényléstechnika főtárgy tanára, és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere, egyetemi docens, valamint a Szent István Filharmonikusok és a Győri Egyetemi Zenekar karmestere. 1998-tól a Kassai Filharmonikus Zenekar állandó vendégkarmestere. Vendégszerepelt Svájcban, Svédországban, Németországban, Szlovákiában és Erdélyben.

MŰSOR:

Franz Schubert: Nyitány olasz stílusban D.591
Franz Schubert: Der Hirt auf dem Felsen D.965
(Carl Reinecke hangszerelése)
Liszt Ferenc: Die Lorelei
Liszt Ferenc: Les préludes - szimfonikus költemény 
Szergej Rachmaninov: II. zongoraverseny, c-moll, op. 18.
(I. Moderato; II. Adagio sostenuto; III. Allegro scherzando)

Közreműködik:

Patak Zita (ének)
Lajkó István (zongora)
Vezényel: Ménesi Gergely

Ajánlatunk


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

magyar animációs dokumentumfilm, 79 perc, 2024 magyar nyelven

Akár egy Agatha Christie krimi a Sex és New York karaktereivel! A Liliom Produkció – Dámák a pakliban című új krimi-vígjátéka egy izgalmas, egész estés kikapcsolódást kínál a krimi és humor kedvelőinek.

Ajánló


Rejtélyesség, egyfajta bizsergető idegenség és misztikum hatja át az előadást, bizonyos formáival és hangulatával Lynchet idézve(ki ne emlékezne a Twin…

Richardnak valami hiányzik a munkahelyére való mindennapi ingázáson és a családi életen túl. Mígnem egy szép napon, hazafelé tartva a…

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!