Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


TARIQA & MABON DAWUD REPUBLIC

TARIQA & MABON DAWUD REPUBLIC

Ezen a rendhagyó estén két Nyugat-afrikai zenét játszó, abból inspirálódó együttes találkozik.  több

A Tariqa megszólalása sokkal inkább akusztikus, régebbi, sok száz éves tradicionális műfajon, a marokkói gnawa transz-zenén alapul, ahol magyar népzenei és jazz elemek is megjelennek. A Mabon Dawud kiindulópontja az amerikai funk, a jazz és különböző tradicionális Nyugat-afrikai stílusok keveredéséből kialakult afrobeat, amely sokkal később, az 1970-es években született. Ez a két együttes sosem lépett fel egyazon estén, így amellett, hogy előadják saját programjaikat, lehetőség adódik a két zenekar fúziójára is.

Tariqa

A marokkói Said Tichiti volt az első, aki a gnawa zenét Magyarországon bemutatta és zenei körökben ismertté tette Chalaban nevű zenekarán keresztül. A gnawa, szülőhelyén, Marokkóban a rabszolgák és leszármazottaik kultúrájának a része, és szorosan kapcsolódik a gyógyító transz-szertartásokhoz. Ezt az ősi szakrális transz-zenei formát nevezte William Burroughs „a világ legrégebbi, 4000 éves rock’n’roll-jának”. A Gnawa olyan varázslatos ritmusképleteken alapul, melyek egyszerre változatlanok és folyamatosan változók. Bár az alap ritmus változatlan, a folyamatosan változó hangsúlyok mindig új lüktetést adnak az improvizációk alatt lassan, de folyamatosan gyorsuló, fokozódó zenének. Ennek az egyedülálló és gazdag ritmikának köszönhetően a gnawa több jelentős rock és jazz zenészre volt hatással világszerte (pl. a Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Santana, Ornette Coleman, Pharoah Sanders, vagy Archie Shepp).
Said Tichiti, aki 20 éve van jelen a hazai világzenei életben, a jazz és a magyar népzene zene jól ismert és kiemelkedően kreatív zenészeivel dolgozik együtt, rendszeres fellépője world music fesztiváloknak világszerte.
Az együttes ritmusszekciója igen jó ismerője a gnawa zenének: Said Tichiti szülőföldjéről hozta magával e tudást, Halmos András pedig Hamid Drake amerikai jazz dobos tanácsára és rendszeres útmutatása alapján tanulmányozta a műfajt éveken át. A zenekar – élve a zene szabadságával – saját módján formálja koncertről koncertre a zenei anyagot, és sikeresen teremti meg a hagyományosan gyógyító és ünnepi szertartásokon előadott gnawa zenére jellemző erős érzelmi hatást.

Said Tichiti - ének, guembri, oud (arab lant)
Kovács Ferenc - trombita, hegedű, ének
Bede Péter - szaxofon, furulya
Halmos András - dob

Mabon Dawud Republic

A Mabon Dawud Republic többek között a SoulClap Budapest, a Qualitons, a Jü és a Zuboly tagjainak afrobeat formációja, akik emellett még tucatnyi más formációban zenélnek együtt. A Mabon Dawud Republic az első magyar afrobeat zenekar, amely az első magyarországi (és egyben közép-európai) Felabration-esten debütált. A Felabration Fela Kuti emlékére világszerte évente megrendezésre kerülő afrobat zenei esemény. A zenekar azóta önálló repertoárral koncertezik, 2018 júniusban megjelent egy kislemezük 7”-es vinylen, a Budabeats lemezkiadó gondozásában, az idén pedig kiadja első nagylemezét olyan neves vendégelőadókkal, mint Pat Thomas, Dele Sosimi vagy Stevo Atambire.

Bognár Szabolcs - billentyűs hangszerek
Hock Ernő - basszusgitár
Mészáros Ádám - gitár
Weisz Gábor - szaxofon
Kovács Ferenc - trombita
Czirják Tamás, Boros Levente, Halmos András - dob, ütőhangszerek
Szarvas Dávid - ütőhangszerek

Ajánló


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban…

A Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A.…

A 15 éves születésnapját ünneplő jubileumi évét egy hatalmas Aréna show-val koronázza meg…