Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Rohmann Ditta csellóművész „Bach +” sorozata a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
3

Rohmann Ditta csellóművész „Bach +” sorozata a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

Rohmann Ditta csellóművész "Bach Plusz" című hangversenysorozatának utolsó koncertjére 2019. április 7-én (vasárnap) 17:00 órakor kerül sor a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom altemplomában. A gyertyafényes bensőséges hangulatú koncerten Szalai András cimbalom művész lesz a vendég.
A műsoron: J.S. Bach és Balogh Máté művei.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. április 7. vasárnap, 17:00

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom pontos címe:
1056 Budapest, Március 15. tér (az Erzsébet híd pesti hídfőjénél)

Hogyan jutok el a templomhoz metróval?
A templomhoz legközelebbi metróállomás neve az M3 vonalon: Ferenciek tere
A megállótól a templom kb. 200 méter sétatávolságra van a Kígyó utcán és Piarista közön keresztül.

Hogyan jutok el a templomhoz villamossal?
A templom előtt halad el a 2. számú villamosvonal. A legközelebbi megállójának neve: Március 15. tér.

Hogyan jutok el a templomhoz autóbusszal?
A legközelebbi autóbusz megálló az Erzsébet híd pesti hídfőjén van kialakítva. Ezt a megállót a következő járatok érintik: 5, 8E, 108E, 110, 112, 133E, 178.

Hol tudok gépkocsival parkolni a templom környékén?
1.    Az Erzsébet híd pesti hídfője alatt kialakított fizető parkolóban.
       Fontos: napközben a parkolóban nehéz szabad helyet találni.
2.    Millenium Center mélygarázs (1052 Budapest, Pesti Barnabás u. 4.)
3.    Franklin Parkolóház (1053 Budapest, Reáltanoda u. 5.)

A templom rendkívül gazdag történelmi múltja lehetőséget nyújt arra, hogy alaposan megismerkedjünk a magyar történelemmel, és történelmi személyiségekkel. Itt a román, a gótikus és barokk stílus egy helyen és egy időben kerül bemutatásra a látogatók számára.
Az ún. Contra-aquincumi római katonai tábor parancsnoki szobáját 371-374 között használta Frigeridus dux parancsnok. A koncert előtt egy üvegből készült járófelületen keresztül meg is tekinthetjük ezt a becses római kori emléket. Szintén itt láthatjuk a Szent István korabeli keresztény bazilika alapfalait is. A koncertnek helyszínt biztosító templomépület jelenleg látható gótikus része a XIII. században, a barokk rész pedig a XVIII. században épült.
Építészeti értékei mellett a templom három magyar szent ereklyéjét is őrizi (Szent Gellért püspök, Szent László király és Árpád-házi Szent Erzsébet egy-egy ereklyéje), valamint egy ún. globális ereklyét (Szent Kereszt ereklye). A templom kiemelkedő történelmi eseményeknek is tanúja volt. Az országgyűlés több alkalommal is ülésezett itt: 1298-ban és 1525-ben. A plébánia területén két alkalommal választottak királyt: 1458-ban Mátyást, 1490-ben pedig II. Ulászlót.
A templom plébániáján kötött házasságot Kossuth Lajos, és itt volt Széchenyi István jelképes pesti búcsúztatása is 1860. április 30-án. 1867. június 8-án a templom előtti téren tett esküt az ország megvédelmezésére I. Ferenc József magyar király.

A templom majd 300 éves zenei történettel is rendelkezik. 1801-ben ebben az épületben zajlott le Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című művének magyarországi ősbemutatója egy gyászmise keretében.
Érdekes és fontos tény, hogy hét évig a plébánián élt, és a templomban nagyon sokat vezényelt Liszt Ferenc is. „Misse Choralis” című művének ősbemutatója a templomban volt 1872. február 4-én. Halála után itt volt az ősbemutatója 1929. nagypéntekén a „Via Crucis” című zseniális művének is.
A templom jelenlegi orgonáját a Rieger orgonaműhely építette 1932-ben. A II. Világháborúban megsérült orgonát többször felújították és modernizálták. Utolsó felújítására 2016-ban került sor, amikor az 5.621 síp újrahangolását és tisztítását végezték el. Kitűnő állapotban és fantasztikus hangzással mutatkozik be tehát Budapest egyik vezető orgonája, valamint a nagyszerű akusztikájú Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom a koncertközönség számára.


Jó szórakozást és szép élményeket kívánunk!



Ajánlatunk


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

A koncert minden korosztály számára izgalmas élményt ígér!

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!