Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Rohmann Ditta csellóművész „Bach +” sorozata a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
3

Rohmann Ditta csellóművész „Bach +” sorozata a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

Rohmann Ditta csellóművész "Bach Plusz" című hangversenysorozatának utolsó koncertjére 2019. április 7-én (vasárnap) 17:00 órakor kerül sor a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom altemplomában. A gyertyafényes bensőséges hangulatú koncerten Szalai András cimbalom művész lesz a vendég.
A műsoron: J.S. Bach és Balogh Máté művei.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. április 7. vasárnap, 17:00

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom pontos címe:
1056 Budapest, Március 15. tér (az Erzsébet híd pesti hídfőjénél)

Hogyan jutok el a templomhoz metróval?
A templomhoz legközelebbi metróállomás neve az M3 vonalon: Ferenciek tere
A megállótól a templom kb. 200 méter sétatávolságra van a Kígyó utcán és Piarista közön keresztül.

Hogyan jutok el a templomhoz villamossal?
A templom előtt halad el a 2. számú villamosvonal. A legközelebbi megállójának neve: Március 15. tér.

Hogyan jutok el a templomhoz autóbusszal?
A legközelebbi autóbusz megálló az Erzsébet híd pesti hídfőjén van kialakítva. Ezt a megállót a következő járatok érintik: 5, 8E, 108E, 110, 112, 133E, 178.

Hol tudok gépkocsival parkolni a templom környékén?
1.    Az Erzsébet híd pesti hídfője alatt kialakított fizető parkolóban.
       Fontos: napközben a parkolóban nehéz szabad helyet találni.
2.    Millenium Center mélygarázs (1052 Budapest, Pesti Barnabás u. 4.)
3.    Franklin Parkolóház (1053 Budapest, Reáltanoda u. 5.)

A templom rendkívül gazdag történelmi múltja lehetőséget nyújt arra, hogy alaposan megismerkedjünk a magyar történelemmel, és történelmi személyiségekkel. Itt a román, a gótikus és barokk stílus egy helyen és egy időben kerül bemutatásra a látogatók számára.
Az ún. Contra-aquincumi római katonai tábor parancsnoki szobáját 371-374 között használta Frigeridus dux parancsnok. A koncert előtt egy üvegből készült járófelületen keresztül meg is tekinthetjük ezt a becses római kori emléket. Szintén itt láthatjuk a Szent István korabeli keresztény bazilika alapfalait is. A koncertnek helyszínt biztosító templomépület jelenleg látható gótikus része a XIII. században, a barokk rész pedig a XVIII. században épült.
Építészeti értékei mellett a templom három magyar szent ereklyéjét is őrizi (Szent Gellért püspök, Szent László király és Árpád-házi Szent Erzsébet egy-egy ereklyéje), valamint egy ún. globális ereklyét (Szent Kereszt ereklye). A templom kiemelkedő történelmi eseményeknek is tanúja volt. Az országgyűlés több alkalommal is ülésezett itt: 1298-ban és 1525-ben. A plébánia területén két alkalommal választottak királyt: 1458-ban Mátyást, 1490-ben pedig II. Ulászlót.
A templom plébániáján kötött házasságot Kossuth Lajos, és itt volt Széchenyi István jelképes pesti búcsúztatása is 1860. április 30-án. 1867. június 8-án a templom előtti téren tett esküt az ország megvédelmezésére I. Ferenc József magyar király.

A templom majd 300 éves zenei történettel is rendelkezik. 1801-ben ebben az épületben zajlott le Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című művének magyarországi ősbemutatója egy gyászmise keretében.
Érdekes és fontos tény, hogy hét évig a plébánián élt, és a templomban nagyon sokat vezényelt Liszt Ferenc is. „Misse Choralis” című művének ősbemutatója a templomban volt 1872. február 4-én. Halála után itt volt az ősbemutatója 1929. nagypéntekén a „Via Crucis” című zseniális művének is.
A templom jelenlegi orgonáját a Rieger orgonaműhely építette 1932-ben. A II. Világháborúban megsérült orgonát többször felújították és modernizálták. Utolsó felújítására 2016-ban került sor, amikor az 5.621 síp újrahangolását és tisztítását végezték el. Kitűnő állapotban és fantasztikus hangzással mutatkozik be tehát Budapest egyik vezető orgonája, valamint a nagyszerű akusztikájú Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom a koncertközönség számára.


Jó szórakozást és szép élményeket kívánunk!



Ajánlatunk


Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az időközben felmerült kérdésekre és bemutatja a projekt fejlesztésének további lépcsőit.

A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Győrben ünnepel a legendás gitáros, Michael Schenker!

Ajánló


A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük…

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!