Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Rejtélyes történelem - Nyaralás, üdülés, Balaton

Rejtélyes történelem - Nyaralás, üdülés, Balaton

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott szakemberrel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Aktuális előadások



Meghívott vendég: Tar Ferenc történész

A 19. század első felére Magyarországon is megformálódott az a polgári réteg, amelyik tudatosan fordította munkára az idejét, és nem a természeti viszonyok, az évszakok változása szabta meg életritmusát. Kialakult a célzatosan pihenésre fordított szabadidő. Ebben az időszakban a balatonfüredi gyógyvíz, a Savanyúvíz kiemelkedő helyszínné vált. A forrás eredetileg a bencés rend birtokában volt, akik egy gyógytelepet hoztak létre itt. Mivel az ivókúra vagy a fürdőkúra csak néhány órát vett igénybe naponta, a vendégeknek szállás- és étkezési lehetőségeken túl szórakozást is biztosítani kellett. Ehhez kávéházak, éttermek és később színházak álltak a fürdővendégek rendelkezésére. Balatonfüred így vált vonzóvá az egészséges emberek számára is, és gyorsan kiemelkedő gyógy- és üdülőhellyé vált. A század második felére azonban a Balaton vízpartja vált vonzóvá a forrásvíz helyett, ami miatt Füred elvesztette monopolhelyzetét. A 20. század elejére a Balaton egésze vonzóvá vált, a legnépszerűbb helyszín ekkor már Siófok volt. 

Kik nyaraltak ezekben az években a Balatonnál? Mik voltak a nyári szórakozások? Milyen kapcsolatok szövődtek a Balaton partján? Házigazdánk, Katona Csaba e kérdésekről beszélget vendégével, Tar Ferenc történésszel.

 

Ajánló


Városi séta a Szecesszió Art Deco Népművészet című kiállításhoz Szeretők, művészek és a megfontolt beruházók - Ami a kiállítótérbe nem…

Sétánkon a vasúti járműjavítás korabeli fellegvárát, a századforduló Budapestjének második legnagyobb területű vasúti létesítményét, az Istvántelki Főműhely gőzöscsarnokát járjuk be.

Fedezd fel velünk az erőművészet gyöngyszemét és barangoljuk be együtt az egykori November 7. Hőerőmű ipari monstrumait!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!