Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Ránki Fülöp (zongora) és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara / BTF 2019

Ránki Fülöp (zongora) és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara / BTF 2019

Liszt: Orfeusz

Liszt: 1. (Esz-dúr) zongoraverseny

Poulenc: Stabat Mater

 

Közreműködik: Szemere Zita – ének, Alma Mater Kórus (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Ménesi Gergely [1, 2], Somos Csaba [3]

 

Ugyan egy évszázad választja el egymástól Francis Poulenc és Liszt Ferenc nagyszabású, vallásos tárgyú oratorikus műveit, a 20. századi francia mester vallásos miszticizmusa és csendes elragadtatása nagyon is közel áll a liszti spiritualizmushoz. Poulenc kései stílusa a bizonyíték arra, hogy Liszt milyen sokféle módon termékenyítette meg a modernitást, s hogy emberi-művészi példája halála után több mint fél évszázaddal is mennyire eleven hatást gyakorolt.

A koncert első részében Liszt egyik legszebb és legcsendesebb szimfonikus költeménye, az Orfeusz hangzik el. Utána a számos Liszt-ritkaságot és több versenyművet (A-dúr zongoraverseny, Malédiction) is műsorára tűző Ránki Fülöp a zeneszerző legnépszerűbb zongorakoncertjét adja elő.

A fiatal művész egy interjúban így beszélt Liszthez fűződő viszonyáról: „Különlegesen szoros lelki kapcsolatot érzek vele. Azt hiszem, egész életemben példaképként és útmutatóként tekintek majd rá mind emberi, mind zenei, mind zongorázási szempontból.”

A Zeneakadémiával közös program.

 

Ajánló


John Cassavetes Premier című filmje lenyűgözően bensőséges vallomás a színházról és a színészi…

Shakespeare Vízkeresztjében minden megvan amire a színház vágyik. Csak játék, csak szerelem, csak…

Páratlan hangulatú Beethoven estek a kastély parkban. A Nemzeti Filharmonikusok hagyományos nyári koncertsorozata.