Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Pixel és folklór - Magyar Népművészet és fotográfia 21. században

Pixel és folklór - Magyar Népművészet és fotográfia 21. században

A kiállítás a megvásárolt belépőjeggyel 2024. október 10. – december 18. között tekinthető meg, nyitvatartási időben: k-v: 10-18 óra között!

 több

Aktuális előadások


 

A kiállítás a megvásárolt belépőjeggyel 2024. október 10. – december 18. között tekinthető meg, nyitvatartási időben: k-v: 10-18 óra között!

A kiállított anyag tarka, változatos és izgalmas. Megannyi választ kínál. S ebben nagyon is hasonlít a népművészet természetéhez. S mégis van átfogó tanulság is. Hiszen ez a képegyüttes, a két tucatnyi alkotó felrajzol egyfajta históriai horizontot a fotóban és a folklórban egyaránt. Hiszen van itt eredeti értelemben vett riportkép, koncept alapú munka, az ellesett pillanat és a rekonstruált, megálmodott valóság egyaránt helyet kap a falon.

Ahogyan a népművészet és a közös hagyomány is megmozgatja, összeköti és társas élménnyel ajándékozza meg a különféle társadalmi csoportokat, úgy ez a stílusában és a generációkat is illetően nagyon színes kiállítói gárda modellezi a fotográfia egyetemes és átfogó alaptermészetét. A Nemzet művészétől a pálya kezdetén álló tehetségig mindenki helyet kaphat ebben a talán legegyetemesebb kreativitásban és önkifejezésben, amit fényképezésnek hívunk.

A tág értelemben vett tradícióhoz való viszonyunk mintha csöndben, némileg rejtve, de megváltozni látszana. Ahogyan az ezt megörökítő fotográfia is. Nem az analógot felváltó digitális technika megjelenése a döntő motívum a fotográfia alakulásában, hanem a világ végérvényes és szinte kézzel tapintható megváltozásának ténye. Úgy tetszik, a magyar fotóban a 21. század beköszöntével lezárult a generációváltás. Az új alkotók új szemlélettel és főként újféle attitűddel használják a kamerát. Azok – a mondhatni élő klasszikusokat –, akiket már az előző évezredben is a népművészet tág értelemben vett képi megismertetése mozgatott és megőrizték alkotókedvüket, erejüket, nos, ők is nagyon másképpen fényképeznek már.

A kiállítás koncepciójának alapját a tradícióhoz való változó viszonyunk és az ezt bemutató képi változás megértése és megmutatása adja. Hogyan is dolgozik a ma fotográfusa Magyarországon és a magyarlakta vidékeken a hagyományosan annyira kedvelt és kitüntetett fotótémán, a magyar néphagyomány vizuális megörökítésén? Van-e továbbélő fotóművészeti tradíció vagy mindent másként, más gesztusokkal tesznek a jelenkor alkotói?

Egy rövid ideig úgy tetszett, hogy a globalizáció kiradíroz minden hagyományt. Ám, ha másként is, ha szabálytalanul, mégis felbukkan a tradíció itt és ott napjainkban. A fotográfiák arról tanúskodnak, létezik a népművészet, élni tud a hagyomány a 21. században is.

Meg is láthatjuk, ha van szemünk rá. A fotográfusok megtették a magukét.

A belépőjeggyel a Hagyományok Háza állandó kiállítása, az "Illatok, ízek, formák" is látogatható!
A kiállításra külön tárlatvezetéseket is tartunk, előre meghirdetett időpontokban, melyről itt tud tájékozódni és jegyet vásárolni!

Ajánló


A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik.

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!