Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Perényi Miklós

Perényi Miklós

GRANDIOSO / 2.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 8. csütörtök, 19:30

Műsor
J. Suk: Meditáció egy régi cseh himnuszra op.35a
J. Haydn: D-dúr csellóverseny – közreműködik: Perényi Miklós (cselló)
-- szünet –
Varga J.: Mosar II.
J. Suk: Esz-dúr szerenád op.6

Ki volt Dvořák kedvenc tanítványa, később veje, Brahms pártfogoltja és a cseh nemzeti függetlenség zenei nagykövete? A 150 évvel ezelőtt született Josef Suk, a cseh romantikus zene meghatározó szerzője. Ifjúkori szerenádja Dvořák kérésére született, amikor 1892 nyarán a kifejezetten melankolikus alkatú növendékét biztatta, írjon végre valami vidámabbat a sok moll hangnemű darab után. Szerencsére ekkor a mester nyári rezidenciáján töltötte idejét. Itt ismerte meg Dvořák fiatal lányát, aki kellő inspirációt jelentett a tizennyolc éves fiatalembernek. A négytételes szerenád magával ragadó bájával nemcsak Otilie-t nyűgözte le, de a nagy Brahmst is, aki később elősegítette a mű kiadását a Simrock kiadónál. Suk 1914 szeptemberében írta Meditációját, amely Szent Vencelhez, a csehek fő védőszentjéhez fordul segítségért az első világháború kitörése előtt. 

Varga Judit zeneszerző, a bécsi és a budapesti Zeneakadémia professzora, Mosar II. című kompozícióját az Anima Musicae Kamarazenekarnak ajánlotta. „A darabot a mohák inspirálták. Olyan hangzásfelületet akartam létrehozni, amely messziről nézve homogén, de ha elég közel megyünk hozzá, kiderül, hogy ezer kis pici, különböző egyéni kinövésből áll… Hol szép, hol keserédes vagy éppen nagyon is szomorú a zene, és mindvégig olyan ismerős.” 

Az Anima Musicae szólistája az esten a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Príma Primissima díjas csellóművész, Perényi Miklós lesz, aki világszerte nagyrabecsült előadója a zeneirodalom legértékesebb műveinek.

Fotó: Felvégi Andrea

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Harisnyás Pippi járt már a világon mindenütt, de még sohasem járt iskolába, pedig majdnem tízéves. Ő a világ legerősebb kislánya. Egyedül él otthonában, a Villekulla villában...

Ajánló


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!