Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Örömóda / MATINÉKONCERTEK

Örömóda / MATINÉKONCERTEK

Negyed évezrede született a zenetörténet legnagyobb felforgatója, Beethoven, aki szétrobbantotta a klasszikus formákat, és előkészítette a romantikát. Ötvenhat évet élt, de művei tanúsága szerint mindig lázongó, ifjú lélek maradt. Nem csoda, hogy a Müpa is a fiatalokat invitálja délelőtti beszélgetős hangversenyeire.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. április 26. vasárnap, 11:00


    Beethoven: IX. (d-moll) szimfónia - IV. tétel

Negyed évezrede született a zenetörténet legnagyobb felforgatója, Beethoven, aki szétrobbantotta a klasszikus formákat, és előkészítette a romantikát. Ötvenhat évet élt, de művei tanúsága szerint mindig lázongó, ifjú lélek maradt. Nem csoda, hogy a Müpa is a fiatalokat invitálja délelőtti beszélgetős hangversenyeire.

Ludwig van Beethoven életművének nem egy opus magnuma van, hiszen kétségtelenül ilyen a Fidelio, a Missa solemnis, a Nagy fúga vagy a Hammerklavier-szonáta is - de ha csupán egyetlen emblematikus alkotást említhetünk, olyat, amely a legszélesebb közönséget képes megszólítani, az vitathatatlanul a IX. szimfónia. Ez a mű több szempontból is kulcsszerepet játszik az életműben: ez a kései stílus izgalmas fejlődésfolyamatának betetőzése, ez a szimfóniaműfaj Mahlerig mutató forradalmi megújítása - és ez a beethoveni humanista üzenet legvilágosabb, leginkább kézzel fogható megfogalmazása, amely nemcsak az örömről szól, hanem azon keresztül a nagy francia forradalmat követő évtizedek hármas eszméjét, a szabadság, egyenlőség, testvériség gondolatát is képviseli Schiller szavaival: Seid umschlungen, Millionen - Átölellek, emberiség! Nem csoda, ha az Európai Unió éppen e szimfónia IV. tételét, az Örömódát választotta himnuszául.

Hollerung Gábor a délelőtti hangversenyen nemcsak vezényli a szimfónia zárótételét a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar élén, de gyakorlott műsorvezetőként a mű megértésében is segíti a beethoveni üzenettel ismerkedő gyerekközönséget.

Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig Ráhangoló címmel ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező iskolai csoportokat, illetve iskolás korú egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig lehet a csip@mupa.hu címen, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást, amely hatéves kortól ajánlott, minimum 6 főnek tartjuk meg.

Ajánlatunk


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Ajánló


43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!