Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Oliver Zahn (DE): Óda a felejtéshez - második rész

Oliver Zahn (DE): Óda a felejtéshez - második rész

Néhány évvel ezelőtt egy néprajzi hangarchívumban kutakodott Oliver Zahn, amikor beleütközött egy dalba, amely azóta sem hagyja nyugodni. Egy, a II. világháború után kitelepített német énekel rajta a menekülésének és az új hazába érkezésének tapasztalatairól. Oliver Zahn nagyszülei és dédszülei is kitelepített németek, de mindaddig keveset tudott a családja történetéről.

Oliver Zahn (DE): Óda a felejtéshez - második rész

Nem közvetítünk színházi térben létező előadásokat. Olyan produkciókat mutatunk be, amelyek kifejezetten online médiumra születtek, vagy ott alakulnak újra. Azért és azzal a tudattal készültek, hogy a néző egy képernyő előtt ül. Visszanézni pedig nem lehet, csak akkor történik, amikor van: élő.

A kitelepített kelet-európai német család leszármazottja meg akarja érteni, miért tud alig valamit a családtörténetéről. Személyes kutatási projekt, amely egy archív hangfelvétel segítségével világít rá a felejtés technikáira.

Néhány évvel ezelőtt egy néprajzi hangarchívumban kutakodott Oliver Zahn, amikor beleütközött egy dalba, amely azóta sem hagyja nyugodni. Egy, a II. világháború után kitelepített német énekel rajta a menekülésének és az új hazába érkezésének tapasztalatairól. Oliver Zahn nagyszülei és dédszülei is kitelepített németek, de mindaddig keveset tudott a családja történetéről. Emlékezetében ez a rész gyakorlatilag üres, a felejtésre irányuló stratégia tehát sikeres volt.

Ebben az online előadásban otthon ül a laptopja mellett, és arra hívja a közönséget, hogy együtt megértsék, milyen módon jöhet létre egy ilyen üresség az emlékezetben. Mert a felejtés nem csak megtörténik: döntés eredménye. De vajon figyelmeztetés vagy inkább szükségesség?

Oliver Zahn koreografált esszéi legtöbbször a történelem, a nacionalizmus és a test témái körül forognak – dokumentum alapúak és személyesek. A karlendítés gesztusának kultúrtörténetéről szóló Helyzet kinyújtott karral című előadása 2019-ben volt a Trafóban.

Az Óda a felejtéshez – második rész (Lob Des Vergessens, Teil 2) című online előadás az Óda a felejtéshez (Lob Des Vergessens) című színpadi előadás szólóban bemutatott folytatása.
Az előadást a Zoom nevű platformon keresztül közvetítjük. Oliver Zahn valós időben osztja meg a saját képernyőjét és élőben meséli történetét saját dokumentumai és az interneten talált anyagok segítségével. Az előadás végén kérdéseket lehet majd feltenni neki, angol nyelven.

Az előadást megelőzően, a jegyvásárlás során megadott e-mail címre érkező Zoom-azonosító segítségével tud majd belépni abba a zárt csoportú közvetítésbe, ahol az előadás zajlik majd.
A Zoom használatához szükséges letölteni a Zoom-alkalmazást arra az eszközre, mellyel az előadást nézni szeretné. Az alkalmazás elérhető asztali gépekre és mobiltelefonokra egyaránt. Az előadás előtt érkező Zoom azonosító segítségével tud majd belépni abba a privát közvetítésbe, ahol az előadás fog zajlani.
Amennyiben technikai kérdése van a Zoom-alkalmazás telepítése során, melyre nem talál választ a Zoom weboldalán, akkor írjon nekünk az e-trafo@trafo.hu címre! Ha közvetlenül a közvetítés előtt lenne problémája, akkor kérjük, küldjön nekünk üzenetet Trafó Facebook Messengerén keresztül, vagy a Zoom-on belül, annak Chat részlegében!

Rendezte és előadja: Oliver Zahn
Dramaturg: Felizitas Stilleke

Oliver Zahn produkciója kooperációban a GIFT Gateshead-del.
Alapította a Take Care Programme of Fonds Darstellende Künste.

Ajánló


Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra Kisújszállásra. A…

A Jazz+Az a magyar popzene egyik rövid életű, ám annál sikeresebb formációja. Összesen…