Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Műsorváltozás!!!-Magyar Állami Népi Együttes - Ideserglik, ami tovatűnt - Óda az énekes madárhoz
3

Műsorváltozás!!!-Magyar Állami Népi Együttes - Ideserglik, ami tovatűnt - Óda az énekes madárhoz

Táncszínjáték
Vajon kik azok a fiatal nők és férfiak, akiket a Magyar Állami Népi Együttes Ideserglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz előadásán a színpadon láthatunk? Honnan jöttek, hová tartanak, miért visel közülük néhány hátizsákot?  több

Tulajdonképpen könnyű a válasz: a Tisztelt Néző olyan kitűnő, sokoldalú előadóművészeket láthat, akik rajongva szeretik a folklórt, miközben a mában élnek, és művészetükkel a ma emberét akarják megszólítani. Nincs ebben ellentmondás, mert az autentikus néptáncok, a népzene, a dalok, a Tamási-szövegek olyan emberi érzéseket közvetítenek, amelyek soha nem kopnak ki a divatból, még akkor sem, ha azokat folyamatosan változó élethelyzetek váltják ki. E változások ugyanis leginkább csak felszínváltozások, melyek közepette a folklór az emberi lélek mélyére hatol, és mindemellett képes a múlt mélységes mély kútjából és az aktuális kor megkívánta új formákból folyamatosan újrateremteni magát.
A hátizsák és a tornacipő a ma népviselete: leginkább gyalog járó, kíváncsi, nyitott, érdeklődő (fiatal) emberek hordják. Az Ideserglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz Tamási Áron eredeti műve nyomán készült (nép)zenés-(nép)táncos színházi feldolgozásában az autentikus folklór – újszerűen, szokatlanul – kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe. Az így létrejött komplex színpadi nyelvezetben magától értetődő természetességgel mutatkozik meg az élő folklór örök aktualitása. A ma játszódó történetben kihűlt kapcsolatban kínlódik két negyven felé közeledő pár. A nők, Eszter és Regina már szeretnének megállapodni; a férfiak, Lukács és Máté „életkezdési dilemmában” őrlődnek: halogatják a családalapítást, mert előbb stabil egzisztenciát akarnak teremteni. A párkapcsolati válságban a nők elvarjúsodnak, a férfiak a pohár felé nyúlnak, és élvezetek hajszolásáról ábrándoznak. Mindkét párnak két tizenéves fiataltól kell megtanulnia, hogy az embert boldoggá csakis az őszinte, tiszta szerelem teszi, és csak az adhat az életkezdéshez elegendő bátorságot.       

Tamási Áron Énekes madár című színműve nyomán írta: Kutszegi Csaba
 

Az előadáson idézetek hangzanak el József Attila, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, William Shakespeare és Weöres Sándor írásaiból.

 

Főszereplők:  
Gondos Eszter, nő, negyvenfelé Lévay Andrea / Borbély Beatrix
Gondos Regina, nő, negyvenfelé Hetényi-Kulcsár Klára / Németh Eszter
Gondos Magdolna, tizenéves lány Aranyos Norina / Gyetvai Júlia
Bakk Lukács, férfi, negyvenfelé Kiss Balázs / Husvét Dániel
Préda Máté, férfi, negyvenfelé Farkas Máté / Kis Zoltán
Kömény Móka, tizenéves fiú Szabó Zsombor / Kele Kristóf
Kömény Ignácné, Móka anyja Maksa Henrietta / Kosina Mónika
Pap Pálffy Zoárd / Gulyás Norbert
Boszorkány  Jávor Katalin / Bacsó Lilla
Kikiáltók Karé Árpád / Szűcs Gábor

Ajánló