Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


MÁV Lukács/5. Zeneakadémia.

MÁV Lukács/5. Zeneakadémia.

Hangversenyünk vendége Roberto González-Monjas a fiatal spanyol hegedűművész és karmester. Műsorán Beethoven II. szimfóniája szerepel, amely 1803-ban keletkezett és amelyben a szerző már a zeneszerzés teljes fegyverzetével lép elő.

Műsor
Mozart: Serenata Notturna K.239
Mozart: D-dúr hegedűverseny No.7., K.271a
Beethoven: II. szimfónia

Hegedűn közreműködik és vezényel
Roberto González-Monjas

Hangversenyünk vendége fiatal spanyol hegedűművész és karmester. Salzburgban és Londonban tanult. A svájci Winterthur város zenekarának koncertmestere, tanít a Londoni Guildhall Zeneakadémián, számos világhírű zenekarban játszott vendég-koncertmesterként. Műsorán Beethoven II. szimfóniája szerepel, amely 1803-ban keletkezett és amelyben a szerző már a zeneszerzés teljes fegyverzetével lép elő. A mű felhőtlen örömet sugároz, ami azért érdemel szót, mert az előző évben írta Beethoven a mélységesen tragikus Heiligenstadti végrendeletet, amelyben tudomásul véve gyógyíthatatlan fülbaját, elbúcsúzik a világtól és az élettől. Mozart életében látjuk több esetben, hogy amikor a legnagyobb bajban volt, akkor írta legderűsebb műveit. Talán ezért is választott vendégünk a Beethoven-szimfónia mellé két Mozart-művet. Az „Éjjeli szerenád” Mozart egyik legkülönösebb szerenádja, a barokk-kori concerto grosso mintájára kis vonós szólista-együttes folytat párbeszédet a többi vonóssal, akikhez egy üstdob-pár csatlakozik. Felfedezés Mozart hetedik, ismeretlen hegedűversenye. Vannak utalások arra, hogy 1777-ben, Salzburgban komponálta ezt a művet, de vannak olyan körülmények is, amelyek kétségeket támasztanak. A mű mindenesetre szép, igazi Mozart-zene – a sokat játszott, népszerű hegedűversenyek után öröm lesz megismerni.

Ajánló


Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva…

A Madách Színház újabb világsikert hoz Budapestre: 2021. szeptember 10-11-12-én bemutatja az Aranyoskám…