Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


MÁV Erdélyi/5. Zeneakadémia

MÁV Erdélyi/5. Zeneakadémia

Beethoven Házavatás nyitánya a bécsi Josephstädter Theater ünnepélyes felavatására készült 1822-ben, egyetlen koncert-áriáját pedig előszeretettel tűzik műsorra valamelyik nagy vokális műve, a IX. szimfónia, a C-dúr mise, vagy, mint jelen esetben, a Krisztus az Olajfák hegyén című oratórium előtt.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. április 9. csütörtök, 19:00

Műsor
Beethoven: Házavatás nyitány
Beethoven: Ah, perfido – koncertária
Beethoven: Krisztus az Olajfák hegyén – oratórium

Közreműködik
Kolonits Klára (szoprán),
Brickner Szabolcs (tenor),
Gáspár István (basszus),
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel
Csaba Péter

Beethoven Házavatás nyitánya a bécsi Josephstädter Theater ünnepélyes felavatására készült 1822-ben, egyetlen koncert-áriáját pedig előszeretettel tűzik műsorra valamelyik nagy vokális műve, a IX. szimfónia, a C-dúr mise, vagy, mint jelen esetben, a Krisztus az Olajfák hegyén című oratórium előtt. A műfajt Mozart tette ismertté, több remek hangverseny-áriát komponált. Beethoven az ő példáját követi, amennyiben az áriát recitativo vezeti be, mint a korabeli operákban. Az ária címe azt jelenti: Ó, te áruló! Olasz szövegre íródott, a recitativo szövege a híres szövegíró, Metastasio „Achilles Szküroszon” című drámai operaszövegéből való. Egy felháborodott nő panasza, akit kedvese éppen elhagyni készül. A zene gyors, indulatos, nagyon kifejező. 1803-ban írta Beethoven első oratorikus művét, amelyet ugyanazon a hangversenyen mutattak be, mint a c-moll zongoraversenyt és a II. szimfóniát. A Krisztus az Olajfák hegyén igazi oratórium a händel-i értelemben, Beethoven első műve, amelyben emberi hangot, szólistákat és kórust alkalmaz. Az oratórium a bibliai passió-történet egyik legdrámaibb részét dolgozza fel: azt, amikor Jézus az Olajfák hegyén, a Getszemáni-kertben tölti az éjszakát tanítványaival és ott fogják el őt Pilátus katonái. A zene hatásosan érzékelteti a szöveg drámaiságát.

Ajánlatunk


Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

Evita egy fogalom. Evita a nő - kultikus imádat és totális elutasítás között. Evita a megértett és eltaszított. Evita az imádott és az üldözött. Evita az ember.

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Ajánló


A vígjáték egy izgalmas, kalandos utazáson keresztül, rengeteg humorral világít rá a középkorú nők és a változó kor kikerülhetetlen nehézségeire.…

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Ha sírva akar nevetni, ezt az előadást ne hagyja ki!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!