Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Maraton 2019 – Debussy–Ravel: Concerto Budapest - Keller András – Berecz Mihály

Maraton 2019 – Debussy–Ravel: Concerto Budapest - Keller András – Berecz Mihály

Ravel és Debussy közül választani kell: ha felmerül, ki a nagyobb, ki a népszerűbb, ki a „franciább”, illik letenni valamelyikük mellett a garast. Erre most nem lesz szükség: felváltva élvezhetjük a két komponista műveit - egy teljes napon át.

 több

Ismét egy alkalom, amikor nem csak egy koncert törtrésze erejéig merülhetünk el egy-egy zeneszerző világában. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös, immár tizenkettedik maratonja egy különleges páros, Debussy és Ravel zenéjét ünnepli.
A két francia szerző neve összeforrt, mindketten impresszionistaként vonultak be a köztudatba, de egyikük sem szerette ezt a bélyeget. Rivalizáltak, hatottak egymásra, figyelték, csodálták, motiválták egymást.
Debussy meg volt győződve arról, hogy bármilyen más művésztől többet tanulhat, mint egy zenésztől. Ami viszont igazán éltette és vallásos áhítattal töltötte el, az a természet misztikus csodája. Egyszerre volt saját törvényei szerint működő, új zenei világot alkotó látnok és a francia tradíció konzervatív őrzője. A bohém Ravel „egyetlen szeretője a zene volt”. Merített a spanyol folklórból, görög, orosz, kínai, héber, osztrák és magyar motívumokkal is dolgozott, és az amerikai jazzből is táplálkozott. Zenéje lírai és okos, alapos és határozott.
A maratoni álmodozás során rengeteg érzékiség, benyomás, hangulat és szín bomlik ki, nekünk pedig csak egy dolgunk van: hagyni, hogy mindez hasson ránk.

A sorozat művészeti vezetője Fischer Iván.

Műsor:

Debussy: Fantázia zongorára és zenekarra
Debussy: A boldog sziget (Bernardo Molinari átirata)
Debussy: Az elsüllyedt katedrális (Leopold Stokowski átirata)

Vezényel: Keller András

Közreműködik:

zongora: Berecz Mihály

Ajánló


A Fecske Puccini egyetlen könnyedebb műfajú, kései műve, amelyet egy bécsi színház igazgatóinak…

VAN MENCHELL - DON BLACK - FRANK WILDHORN: Bonnie & Clyde musical

A 25 éves Zurgó Együttes közös ünnepre hívja azokat, akik szívesen hallgatnak népzenét,…