Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Man Ray fotográfiái - Tárlatvezetés Fátyol Violával

Man Ray fotográfiái - Tárlatvezetés Fátyol Violával

A Kísérlettől a művészetig: Man Ray fotográfiái kiállításunkon Fátyol Viola fotográfus kalauzolja végig az érdeklődőket január 26-án, szombaton 15 órától.

Fátyol Viola 2008-tól rendszeresen mutatja be munkáit hazai és nemzetközi, egyéni és csoportos kiállításokon. 2010-től tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának. Munkáját különböző ösztöndíjakkal és díjakkal (Essl Award, Vienna Insurance Group, Special Invitation, Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj, Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj) egyaránt elismerték. Viola többeknek a Vámospércsi Népdalkörrel való közös munkája kapcsán lehet ismerős. A kezdetben résztvevő megfigyelés a közös munkával és az együtt töltött idővel párhuzamosan, kölcsönösen támogató, baráti kapcsolattá vált. A közös éneklések során a fiatal alkotó lassanként a csoport tagjává vált, nem csupán egyenruhát kapott és részt vehetett a fellépéseken, de személyes fejlődésében is támogató társakra talált. 

 

A kiállítás áttekintést nyújt a huszadik század fotográfiai nyelvezetét megújító művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig. A Philadelphiában született Man Ray (1890-1976) művészetében a dadaizmus és az avantgárd festészet mellett pályájának korai szakaszától foglalkozott az akkor még újnak számító médium kísérleteivel és kifejezésmódjaival. Nevéhez kötődnek az úgynevezett „Rayogrammok” – Man Ray a nagyítógép alatt a papíron árnyékot vető tárgyak és anyagok alkotta kompozíciók mellett beavatkozott a nagyítás folyamatába, hogy egyedi hatású nyomatokat készítsen, hogy a kamerát nem mint a világot dokumentáló, hanem mint műalkotásokat előállító eszközt értelmezze. Művei a későbbi generációk számára mintát és kiinduló pontot jelentettek.

A tárlattal bepillantást engedünk a művész korai munkáitól a második világháború után készült alkotásaiig, megismerhetjük önarcképeit és nőkről készített portréit is, melyek sokszor olyan szituációkat mutatnak, amelyek elrugaszkodnak a valóságtól, humorosak, a korabeli művészeti világ inspirációinak elemeit mutatják. A kiállításon a néző nemcsak egy rendkívüli művész gondolkodásmódját és képi vízióját ismerheti meg több mint száz alkotáson keresztül, hanem bepillantást nyerhet a huszadik század első felének játékos, kísérletező művészi attitűdjébe is, ami mindent megengedett, ami a kép megújításához járulhatott hozzá.

Kurátor: Petrányi Zsolt művészettörténész

Ajánló


Csongor egy kozmikusan felnagyított nap alatt végigjárja a világot. Célja a boldogság megtalálása.…

2020-ban már harmadszorra tölti meg jazz muzsika a kőröshegyi éjszakát! A forró nyári…

"Úgy éreztem, nekem is újra végig kell gondolnom mindazt, amit eddig életről és…