Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Magyar Állami Népi Együttes: Idesereglik, ami tovatűnt-Óda az énekes madárhoz

Magyar Állami Népi Együttes: Idesereglik, ami tovatűnt-Óda az énekes madárhoz

Tulajdonképpen könnyű a válasz: a Tisztelt Néző olyan kitűnő, sokoldalú előadóművészeket láthat, akik rajongva szeretik a folklórt, miközben a mában élnek, és művészetükkel a ma emberét akarják megszólítani. Nincs ebben ellentmondás, mert az autentikus néptáncok, a népzene, a dalok, a Tamási-szövegek olyan emberi érzéseket közvetítenek, amelyek soha nem kopnak ki a divatból, még akkor sem, ha azokat folyamatosan változó élethelyzetek…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: június 17. péntek, 19:00

MAGYAR ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTES: IDESEREGLIK, AMI TOVATŰNT

Óda az énekes madárhoz

Táncszínjáték

Zeneszerző: Pál István Szalonna

Koreográfusasszisztensek: Módosné Almási Berta, Bacsó Lilla, 

Farkas Fanni

Koreográfusok: Darabos Péter, Mihályi Gábor, Módos Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

Látványtervező: Árvai György

Jelmeztervező: Szűcs Edit

Fény:  Fodor Zoltán

Hang: Szabó Péter

Videoanimáció: Korai Zsolt

Színészmesterség: Csábi Anna

A rendező munkatársa: Kutszegi Csaba

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Előadja:a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, hangfelvételről közreműködik Pál Eszter, Aranyos Norina / Gyetvai Júlia és Szabó Zsombor / Kele Kristóf 

Főszereplők

Gondos Eszter, nő, negyvenfelé: Lévay Andrea / Borbély Beatrix

Gondos Regina, nő, negyvenfelé: Hetényi-Kulcsár Klára / Kurucsai-Németh Eszter

Gondos Magdolna, tizenéves lányAranyos Norina / Gyetvai Júlia

Bakk Lukács, férfi, negyvenfelé: Kiss Balázs / Husvét Dániel

Préda Máté, férfi, negyvenfelé: Farkas Máté / Kis Zoltán

Kömény Móka, tizenéves fiú: Szabó Zsombor / Kele Kristóf

Kömény Ignácné, Móka anyja:Farkas Fanni / Bánhegyi Nikoletta

Pap: Pálffy Zoárd / Gulyás Norbert

Boszorkány:Jávor Katalin / Bacsó Lilla

Kikiáltó: Karé Árpád / Szűcs Gábor

Zenekarvezető: Radics Ferenc 

Tánckarvezető: Ágfalvi György

Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Farkas Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Együttesvezető: Mihályi Gábor

Vajon kik azok a fiatal nők és férfiak, akiket a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt előadásán a színpadon láthatunk? Honnan jöttek, hová tartanak, miért visel közülük néhány hátizsákot? 

Tulajdonképpen könnyű a válasz: a Tisztelt Néző olyan kitűnő, sokoldalú előadóművészeket láthat, akik rajongva szeretik a folklórt, miközben a mában élnek, és művészetükkel a ma emberét akarják megszólítani. Nincs ebben ellentmondás, mert az autentikus néptáncok, a népzene, a dalok, a Tamási-szövegek olyan emberi érzéseket közvetítenek, amelyek soha nem kopnak ki a divatból, még akkor sem, ha azokat folyamatosan változó élethelyzetek váltják ki. E változások ugyanis leginkább csak felszínváltozások, melyek közepette a folklór az emberi lélek mélyére hatol, és mindemellett képes a múlt mélységes mély kútjából és az aktuális kor megkívánta új formákból folyamatosan újrateremteni magát.

A hátizsák és a tornacipő a ma népviselete: leginkább gyalog járó, kíváncsi, nyitott, érdeklődő (fiatal) emberek hordják. Az Idesereglik, ami tovatűnt Tamási Áron eredeti műve nyomán készült (nép)zenés-(nép)táncos színházi feldolgozásában az autentikus folklór – újszerűen, szokatlanul – kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe. Az így létrejött komplex színpadi nyelvezetben magától értetődő természetességgel mutatkozik meg az élő folklór örök aktualitása. A ma játszódó történetben kihűlt kapcsolatban kínlódik két negyven felé közeledő pár. A nők, Eszter és Regina már szeretnének megállapodni; a férfiak, Lukács és Máté „életkezdési dilemmában” őrlődnek: halogatják a családalapítást, mert előbb stabil egzisztenciát akarnak teremteni. A párkapcsolati válságban a nők elvarjúsodnak, a férfiak a pohár felé nyúlnak, és élvezetek hajszolásáról ábrándoznak. Mindkét párnak két tizenéves fiataltól kell megtanulnia, hogy az embert boldoggá csakis az őszinte, tiszta szerelem teszi, és csak az adhat az életkezdéshez elegendő bátorságot.       

Tamási Áron Énekes madár című színműve nyomán írta: Kutszegi Csaba

Az előadáson idézetek hangzanak el József Attila, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, William Shakespeare és Weöres Sándor írásaiból, egy jakut hősi énekből, valamint részlet hangzik el Gregorio Allegri Miserere mei, Deus című művéből.

Ajánlatunk


Az országosan teret hódító nagy sikerű beszélgető-est sorozat Balatonfüreden! Első vendégünk Sebestyén Balázs!

2022. március 15-étől a felújított Operaház ismét várja az építészet és a kultúra iránt fogékony látogatóit vezetett túrák keretében. Ismerje meg, miként született újjá az opera- és balettjátszás fellegvára, hogyan nyerték vissza eredeti fényüket az épület csodás terei, és milyen korszerű újítások várják az előadásokra érkező közönséget!

A kiváló szoprán ezúttal az évad művészeként lép a Müpa közönsége elé, barokk művek - Purcell-, Vivaldi- és Händel-áriák - megszólaltatójaként. Partnere a nemzetközi historikus régizenei előadópraxis egyik legünnepeltebb együttese, az Europa Galante, amelynek koncertmestere és dirigense, Fabio Biondi szólistaként is világszerte nagy elismerést arat produkcióival.

Ajánló


Rúzsa Magdi idén nyáron újra a Fesztiválkatlan nagyszínpadán!

Ratatouille, amerikai animációs film, 2007, színes, szinkronos r.: Brad Bird, Jan Pinkava

Anglia, a 21. században, az Európai Unión már éppen kívül, de még egy kicsit belül. Az egész Európát fenyegető energia-,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!