Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Larry Flynt, a provokátor (1996) - Hősök, lángelmék, bolondok Miloš Forman filmjeiben / MÜPAMOZI

Larry Flynt, a provokátor (1996) - Hősök, lángelmék, bolondok Miloš Forman filmjeiben / MÜPAMOZI

Larry Flynt, a provokátor - angol nyelven, magyar felirattal

 több

Aktuális előadásokLarry Flyntet, a Hustler magazin híres/hírhedt alapítóját Woody Harrelson játssza Miloš Forman filmjében. A szereposztás furcsa kis trükkje, hogy maga Larry Flynt is játszik a filmben: az ügyében eljáró Morissey bírót alakítja. Fricska? Olyasmi. A Larry Flynt, a provokátor ugyanis minden ízében amerikai film. Egyebek közt azért is, mert műfajilag keveredik benne az életrajzi film a tárgyalótermi filmmel. Larry Flynt Kentucky szülötte, csóró srác, aki fölkapaszkodik, és a pornóbiznisz egyik csúcsvállalkozójává válik, egyben pedig a jogrend kihívója, aki él az alkotmány első kiegészítése - a sajtószabadság védelme - által adott jogaival.
Szereted-e a pornót, rokonszenvezel-e Larry Flynttel, kinek adsz igazat? Valljuk meg, ezekkel a kérdésekkel egyetlen lépéssel sem kerülünk közelebb Miloš Forman filmjéhez. Mert a film ezt a sok-sok mindent más nézőpontból szemléli. Mennyi szépelgés kell ahhoz, hogy a pornó a jóravaló középosztály számára szalonképes tartalomnak minősüljön - a gyilkossághoz, a vérontáshoz hasonlóan? Képesek vagyunk-e elfogadni, hogy egy, a számunkra nem rokonszenves figura egyenlő legyen a törvény előtt? És létezik-e még az oly szenvedelmesen védelmezett igazság? Ma, a post-truth korában ráadásul ez még izgalmasabb kérdés. Két órán át zuhognak ránk ezek a furcsa kérdések. Mit és hogyan korlátozhat egy véleményközösség? Mi számít tabunak? Hol húzódnak a korlátok? Jogszabállyá fajulhat-e a képmutatás? És még ez sem minden, hiszen a Larry Flynt nagyon finoman visszautal a hatvanas évekre is, a „Make love not war” korára, miközben félelmetesen aktuális.

házigazda: Réz András

Ajánló


Rendező: David Lynch operatőr: Peter Deming, Angelo Badalament, író: David Lynch, Barry Gifford,…

Az a nap a tengerparton On Chesil Beach angol zenés film, 110 perc,…