Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Kortárs Néptánc • Martin György Néptáncszövetség

Kortárs Néptánc • Martin György Néptáncszövetség

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. november 29. péntek, 19:00

A november 29-én tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Kortárs Néptánc antológia a néptánc művészet új, rendhagyó törekvéseit, irányzatait reprezentáló művekkel jelentkezik.

A Kortárs és a Néptáncnem ellentétes és nem egymást kizáró fogalmak. A Kortárs Néptáncot, mint szókapcsolatot 1995-ben, első antológiánk bemutatása idején találtuk ki és alkalmaztuk először, de maga a tartalom, mondhatni a „műfaj” jóval korábban megszületett. A hetvenes évekre kell visszatekintenünk, amikor az akkori ifjú koreográfusi nemzedék legjobbjai új utakat keresve, a néptáncot az önkifejezés eszközének tekintették. Szakítani akartak a néptánc mojszejevista felfogásával, és az örökké vidám, gondtalanságot, vagy álkonfliktusokat sulykoló koreográfiák helyett, a társadalmi hangulatnak megfelelően, drámai hangvételű, sötét tónusú, a kor problémáival foglalkozó művekkel jelentkeztek. A nagy elődök – Novák Ferenc, Kricskovics Antal és Szigeti Károly mellett külön is meg kell említeni Györgyfalvay Katalint a Kortárs Néptánc legkiemelkedőbb alakját, akinek alkotásai meghatározóak voltak e különös műfaj kialakulásában.

A húsz évvel ezelőtt rendezett első műsorban és az azt követő antológiákban a koreográfiák többsége felújítás volt, a 70-es 80-as évek néptánc művészetének klasszikus „kortárs” darabjai kerültek színpadra. Ez a szerkesztési koncepció kényszer is volt, mert ebben az időszakban szinte kizárólagossá vált a „folklórtánc” vonal és csak ritkán születtek újító szellemű, útkeresésre vállalkozó koreográfiák.

A fórum egyik legjelentősebb eredményének mondható, hogy néhány év elteltével érezhetően nőtt az új „kortárs” koreográfiák aránya, és az elmúlt években – így az idei bemutatón is – csak új darabokat láthat a közönség.

 

Diószegi László

szerkesztő

 

 

Alkotók: Diószegi László, Farkas Tamás, Fitos Dezső, Fundák Kaszai Lili, Fundák Kristóf, Horváth Zsófi, Kocsis Enikő, Moussa Ahmed, Sánta-Bíró Anna, Tóth Judit

Előadók: Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Békéscsabai Tabán Táncegyüttes, Budapest Főváros Bartók Táncegyüttese, Hargita Székely Népi Együttes, Szentendre Táncegyüttes, Szinvavölgyi Néptáncműhely, URBAN Verbunk

Szerkesztő: Diószegi László

Ajánlatunk


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

Ajánló


Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!