Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


KMO Filmklub - Álombrigád (1985)

KMO Filmklub - Álombrigád (1985)

Mindenkit szeretettel várunk, aki kíváncsi és szeretne mindig valami újat és újat tanulni, a múltat, a jelent és a jövőt egységben, teljes szépségében látni.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 12. péntek, 18:00

KMO FILMKLUB 2024

2024-ben a Budapest 150 programsorozathoz kapcsolódva válogatjuk a filmeket. A vetítéseket követően közös beszélgetésre kerül sor Bárdos Csaba, filmesztéta vezetésével.

04. 12. péntek 18.00 // Álombrigád 1985 (Jeles András –vígjáték)

A történetmesélés bizony nehéz dolog, így hát a mesélőnek többször is neki kell rugaszkodnia, hogy elkezdődjön a film. Végre megpillanthatjuk a főhőst, Oláh Gyula brigádvezetőt, aki olykor a magafajta ember számára szokatlan tevékenységet is folytat. Előbb egy kis kék füzetbe lejegyzi munkatársai, főnökei szavait és tetteit, majd elhatározza, hogy brigádjával színre viszi Gelman: Prémium című darabját. Az előadás megszervezése azonban egyre több nehézségbe ütközik.

Az Álombrigád szürrealista filmszatíra. Jeles András a Rákosi-korszak hírhedt termelési filmjeit forgatja ki. A sematikus paneleket és jellegzetes vizuális megoldásokat erősen idézőjelezve, szatirikusan használja. A szoborszerűen megmerevedő figurák, a bizarr élőképek a szocialista propaganda ürességét leplezik le. A különféle töredékekből és groteszk epizódokból összeálló tabló kíméletlenül mutat rá a széthulló Kádár-rendszer nyomasztó kilátástalanságára. Az idealizált karakterek helyett valódi munkás hősöket látunk, a történet a szemünk előtt formálódik. Sodródunk velük, mégsem tudjuk meg, színre került-e végül az előadásuk. Jeles András filmjében minden eltorzult, karcos, darabos. A cselekményt váratlan bevágások, oda nem illő betétek, meglepő filmrészletek és álomjelenetek akasztják meg. Az Álombrigád az érzékek szintjén mond keserű ítéletet a szocialista Magyarország hétköznapi valóságáról. Nem konkrét problémákat boncolgat, nem ítélkezik.

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámájának ősbemutatója a Müpában valósult meg 2016-ban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Goethe remekműve által ihletett nagyszabású produkció a 2023/24-es évadban debütált a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, 2024-ben pedig újra színre kerül a Müpa Fesztivál Színházában.

GYŐRI TÁNC- ÉS KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM KONCERTVIZSGA 2024

Ajánló


A Koyaanisqatsi sikere után az amerikai rendező, Godfrey Reggio műhelyében megszületett a Qatsi trilógia.

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a…

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!