Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


KERINGŐVARÁZS
10

KERINGŐVARÁZS

A BUDAPESTI STRAUSS ZENEKAR NYÁRI KONCERTJE

 több

Aktuális előadások



A Budapesti Strauss Zenekart 1986-ban Bogár István alapította. Megalakulását követően hosszú éveken át csak külföldön lépett fel. Magyarországon az 1993-ban indult Ferencvárosi Ünnepi Játékok állandó fellépője lett.
Fő repertoárját a Strauss család legendás művei alkotják, de számos templomi koncertet, operaelőadást és szabadtéri koncertet is játszottak. Több, mint húsz országban jártak, a párizsi Salle Pleyel teremben 113 nagysikerű koncertet, Barcelonában a Palau de la Música palotában közel 100 koncertet játszottak. 2006-ban Bogár István halála után a zenekar vezetését lánya, Csáky-Bogár Rita vette át, a vezető karmester Deák András lett.

Csáky-Bogár Rita Budapesten született. 5 évesen kezdett hegedülni.
1982-ben került a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Vermes Máriánál tanult. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozatán 1992-ben diplomázott Gózon Kinga növendékeként. A diploma megszerzése után 1992-től 2021-ig a Duna Szimfonikus Zenekarban dolgozott, 1996-tól mint szólamvezető.
1986-ban édesapja, Bogár István megalapította a Budapesti Strauss Zenekart, melynek kezdetektől fogva tagja. E zenekarral többek között fellépett Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Németországban Svájcban, Hong Hongban, de más zenekarokkal is játszott Japánban, Kínában és Indonéziában is.
A Budapesti Strauss Zenekarral az évek során csak Párizsban a Salle Pleyelben több mint 110, Barcelonában a Palau de la Musica-ban több mint 90 koncertet adtak. 1993-ban létrehozta az Orchestra Femina-t, mely a Budapesti Strauss Zenekar női kamaraegyüttese lett. Édesapja 2006-ban bekövetkezett halála óta a Budapesti Strauss Zenekar művészeti vezetője és koncertmestereként átvette és ápolja e zenekar hagyományait.

Deák András Budapesten született.
A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zongora és zeneszerzés szakon végzett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola kórusvezetői szakán 1983-ban diplomázott, 3 évvel később, 1986-ban pedig a Kórodi András és Lukács Ervin nevével fémjelzett karmesterszakon szerezte meg második diplomáját. A főiskola mellett olyan nagyhírű, nemzetközileg elismert professzorok irányításával képezte tovább magát, mint Franco Ferrara és Eötvös Péter. 1985-től 1991-ig a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként kezdte meg karmesteri pályáját.
1991-től 2021-ig állt a Duna Szimfonikus Zenekar élén vezető karmesterként. Ez idő alatt 14 új mű ősbemutatója fűződött a nevéhez, melyhez a Duna Palota és a Művészetek Palotája adott otthont. 1995-ben a Magyar Televízió Ferencsik János Nemzetközi Karmesterversenyének döntőse volt. A 90-es évek második felétől számos rádió és tv felvételen irányította saját zenekara mellett az InterOperett Lehár Zenekarát is.
A Duna Szimfonikus Zenekarral két CD-t készített 1997-ben és 2006-ban. Alapítója és állandó karmestere volt az 1995-2015 között „Duna Koncert”, majd 2015-2020 között „Budapest Gála” néven futó klasszikus zenei sorozatnak, melynek célkitűzése volt, hogy segítse a Budapestre látogató külföldiek bepillantását a gazdag és kiemelkedő magyar zenei kultúra megismerésébe.
2000-óta rendszeresen visszatérő vendégkarmestere az Észak Amerikai kontinens egyetlen olyan újévi koncertsorozatának, a „Salute to Vienna”-nak, , mely Bécs városának hivatalos támogatását és elismerését is magáénak tudhatja. Az évek során fellépett a kontinens legnevesebb koncerttermeiben, dirigálta a Calgary Philharmonikusok-at, a Palm Beach Opera Zenekar-t, a Vancouver Opera Orchestra-t, a Baltimore Symphony-t, a Chicago Civic Opera Orchestra-t, a San Diego Symphony-t, a Philadelphia Symphony-t és vendégkarmesterként koncertmeghívás kapott a Chicago Philharmonic-hoz is.
Vezényelt Finnországban, Szlovákiában, Németországban, Svájcban, Spanyolországban és Izraelben is.
A Bogár István által 1986-ban alapított Budapesti Strauss Zenekart 2006-óta mint vezető karmester vezeti tovább, emellett állandó dirigense a Vienna Mozart Orchestra-nak, akikkel rendszeresen fellép a híres bécsi Musikverein-ben, a Staatsoper-ben, s az együttes külföldi koncertjein. A Vienna Mozart Orchestra-val járt már Mexikóban, Bulgáriában, Belorussziában, Ukrajnában, Lengyelországban, az USA-ban, Kanadában, Lettországban, Oroszországban, Kínában és legutóbb Portugáliában is.
2014 óta a Vienna Strauss Philharmonic Orchestra-val – annak vezetőkarmestereként – az Oroszországban, a Balti államokban, Ukrajnában és Csehországban adott koncertjeinek száma meghaladta a 200-at. Nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért 2004-ben a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A zenei ismeretterjesztésben és az új koncertlátogató közönség nevelésében játszott kiemelkedő szerepéért Zenekarával 2013-ban Gramofon zenei különdíjat, 2014-ben a kultúra és közművelődés terén kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként „Törökbálint kultúrájáért” díjat kapott.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!