Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Képzőművészeti kalandozások - Görbe Márkkal: Freskók, szekkók és pannók

Képzőművészeti kalandozások - Görbe Márkkal: Freskók, szekkók és pannók

Képzőművészeti kalandozások
Görbe Márk művészettörténész előadássorozata
Freskók, szekkók és pannók – A XIX. századi magyar falképfestészet
 több


A XIX. század nemzeti falképfestészetünk kibontakozásának ideje, mikor soha nem látott mennyiségben kerültek freskók, szekkók és pannók a főváros és vidéki nagyvárosaink középületeibe, palotáiba. Többek között Lotz Károly, Than Mór, Székely Bertalan és Feszty Árpád mesteri ecsetje segítette ezen alkotások világra jöttét. Aki részt vesz az előadáson, megtudhatja, miért szerepelnek verekedő nők az Operaház lépcsőházának képein, hogy kerül családi arcképcsarnok egy kávéház mennyezetére, és mit csinálnak a bányamanók egy pályaudvari váróterem falképein. A virtuális séta során megismerkedünk a budavári palota II. világháborúban teljesen elpusztult lenyűgöző freskókompozícióival is.

Barabás, Lotz, Munkácsy, Feszty – néhány fénylő állócsillag a XIX. századi magyar festészet egén. A hazánk egyik aranykorát, a magyar kultúra egyik legtermékenyebb időszakát felelevenítő előadássorozat az ő pályafutásukat is bemutatja. Ez a kor számos művészeti stílustörekvés párhuzamos jelenlétének időszaka: a romantika szenvedélyessége keveredik a biedermeier kedélyességével és a historizmus ünnepélyességével. Ekkor válik egyetemes rangúvá képzőművészetünk, épül ki művészeti intézményrendszerünk, és ünnepeljük fényes külsőségek között a honfoglalás ezeréves évfordulóját is. Az érdekes történetekkel fűszerezett vetített képes előadások ebbe a különleges korba nyújtanak élményteli bepillantást.

Jegyár: 800 Ft
Nyugdíjas/diák/pedagógusjegy 600 Ft, valamint terézvárosi lakosoknak: 400 Ft
Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n.

Ajánló


Rendező: Emily Atef Szereplők: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner

A nagysikerű film (Addig jár a korsó a kútra…) színházi változata mulatságos szatíra…

JOHN KANDER–FRED EBB–BOB FOSSE: Chicago – zenés revü két részben – a Kultúrbrigád…