Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Hatker hatkor - A zsidóság Terézvárosban

Hatker hatkor - A zsidóság Terézvárosban

Közismert, hogy Terézváros színes, multikulturális kerület, és ennek komoly hagyományai vannak. A 17. század végétől, 18. század elejétől Pest és környéke különféle kulturális, anyagi, nyelvi hátterű embereket vonzott ide.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. január 10. kedd, 18:00

Hatker hatkor – helytörténeti klub

Katona Csaba történész előadássorozata

A zsidóság Terézvárosban

Közismert, hogy Terézváros színes, multikulturális kerület, és ennek komoly hagyományai vannak. A 17. század végétől, 18. század elejétől Pest és környéke különféle kulturális, anyagi, nyelvi hátterű embereket vonzott ide. A zsidóság képviselői közül számosan Óbudán telepedtek meg, de Pesten is találkozhatunk velük. Amikor aztán az 1840-es években a letelepedésüket könnyebbé tevő törvény megszületett, számuk rövidesen megduplázódott, a betelepülők az ország minden részéből, de a Habsburg Birodalom más területeiről is érkeztek. A pesti zsidóság túlnyomó többsége a 19. század elejétől Terézvárosban lakott, ami jellemző maradt lényegében az egész századra, ez pedig meghatározó módon formálta mind a kerület építészeti örökségét, mind kultúráját. Az előadás Terézváros zsidó örökségét kísérli meg bemutatni a török uralom végétől az első világháborúig.

 

2023-as helytörténeti tagsági kártyával ingyenes.

A 2023-as helytörténeti tagsági kártya megvásárolható az Eötvös10 jegypénztárában.

A tagsági kártya ingyenes részvételre jogosít az év során 5 helytörténeti előadáson és a férőhelyek függvényében 3 helytörténeti sétán.

A sétákon a résztvevők létszáma max. 30 fő lehet, a meghirdetést követően a jelentkezéseket időrendi sorrendben rögzítjük.

Információ: Szebellédi Erzsébet +36-1/690-0995; szebelledi@eotvos10.hu

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a Hans Zimmer zenéje című nagyszabású műsorával. A Dűne, A Karib-tenger kalózai, Pókember 2, Sherlock Holmes, Madagaszkár, Csillagok között, A Da Vinci-kód, Pearl Harbor, Gladiátor, Mission Impossible, és a legendás Hans Zimmer sok más műve a híres Lords of The Sound szimfonikus zenekar előadásában!

Ajánló


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha…

Szabó Magda műve talányos életet zár be egy olyan szimbolikus ajtó mögé, amely felnyitására mindannyian áhítozunk. A kriminek sem utolsó…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!