Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Gellérthegyi álmok
4

Gellérthegyi álmok

Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabja mindenkinek ismerős; akár a drámát olvasta, akár a filmet látta. A történetet ismerjük: a háborúban, egy gellérthegyi elhagyott villában találkozik egy menekülő lány és egy szökött katona.  több

Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok
(Az előadás hossza: kb. 100 perc, szünet nélkül)

"Amikor két ember találkozik, valójában hat személy van jelen. Kettő, ahogyan látják önmagukat; kettő, ahogyan látják egymást; és kettő, amilyenek valójában.” – William James
Háború van – mindegy, hogy hányadik. Egy katonaszökevény és egy menekült lány bujkál egy gellérthegyi villában. Odakint ellenségek, a házon belül viszont csak egy férfi és egy nő, akik egymásra vannak utalva, akik próbálnak túlélni és megszabadulni a múltjuktól.
Játszanak, hogy eltereljék a figyelmüket a robbantások közeledő zajáról. Eljátszanak mindent és mindenkit; a múltat és a jövőt. 
De hol van a határ a játék és valóság között? És mik a játékszabályok a háború közepén?

Szereplők :

Lány: Bodó Edit
         Szabó Sára
         Széplaki Szilvia
Fiú:    Gulyás Ádám
          Inoka Péter
          Kocsis Fülöp Soma

Látványtervező: Kovács Dorottya
RENDEZŐ: KOVÁCS HENRIETTA

A HöKöm Project előadása.

Az előadás a Karinthy Alapítvány és Karinthy Márton támogatásával jött létre.

Az előadásról:

Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című darabja mindenkinek ismerős; akár a drámát olvasta, akár a filmet látta. A történetet ismerjük: a háborúban, egy gellérthegyi elhagyott villában találkozik egy menekülő lány és egy szökött katona. 

Ez az előadás azonban nem a megszokott módon dolgozza fel a darabot. A társulat egy utazásra hívja a nézőt téren és időn át. Nem számít, hogy hol vagyunk, és melyik háborúban; egy férfi és egy nő találkozása a fontos egy szélsőséges helyzetben. 

Az előadás különlegessége, hogy a két szerepet hat színész játssza, a történet három párhuzamos síkon fut, a szereplők három személyiségjegyének kivetülései szerint. A sokszálú játék így a legapróbb reakciókba, érzelmekbe enged bepillantást, a Fiú és a Lány küzdelmének és játszmáinak legelemibb rezdüléseibe. Egymásba úsznak a párok reagálásai, így az eredetinél komplexebb, sokrétűbb értelmezéseket kínál a nézőknek. 

Karinthy párhuzamot állít a háborús ellentétek és a férfi-nő párkapcsolat állandó harca között. A szereplők játékokba menekülnek, hogy ne kelljen szembenézniük a valósággal, de az összes játékban önmagukról, egymásról, a személyes fájdalmaikról beszélnek. Eljátsszák a múltjukat és a lehetséges közös jövőjüket. 

Az előadás modern feldolgozása mellett megtartja a Karinthy szöveg humorát és klasszikusságát.