Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Gadó Gábor Quartet, Decolonize Your Mind Society

Gadó Gábor Quartet, Decolonize Your Mind Society

"A zene, amit játszunk egy kontemplatív, intim attitűdből bontakozik ki, távol áll minden trendi befolyástól. Mindig van egy gyökér gondolat vagy princípium, ami elindítja a kreációt: tehát nem zenéből születik, hanem egy nézőpont szülte állapotból. Emellett nagyon fontos a többszáz éves európai tradíció, valamint a hely: Közép-Európa, ahol két kultúra, az orientális és occidentális határvidékén állva lehet megnemesíteni az individuális késztetéseket.  több

Gadó Gábor Quartet

"A zene, amit játszunk egy kontemplatív, intim attitűdből bontakozik ki, távol áll minden trendi befolyástól. Mindig van egy gyökér gondolat vagy princípium, ami elindítja a kreációt: tehát nem zenéből születik, hanem egy nézőpont szülte állapotból. Emellett nagyon fontos a többszáz éves európai tradíció, valamint a hely: Közép-Európa, ahol két kultúra, az orientális és occidentális határvidékén állva lehet megnemesíteni az individuális késztetéseket." Gadó Gábor

"Megkockáztatom, hogy Gadó Gábornak több tisztelője és csodálója van, mint értője. Ennek oka nem annyira bonyolult: ránézésre zenész, ad absurdum (eredetileg) jazzgitáros, akitől azt várják az emberek (talán nem is alaptalanul), hogy igényes szórakozásban részesítse őket, de közvetlenül szembesülve művészetével némelyek elbizonytalanodnak... Mert nem szórakoztat, hanem érzékeltet, láttat, gondolati, szellemi összecsengésekre mutat, az "épp hogy rezdülést" és az erőt jeleníti meg, akár egyszerre is - vagyis teremtve játszik..." Matisz László, Paralell Magazin

"Gadó Gábor valószínüleg a legtermékenyebb magyar jazzmuzsikus, aki 1999 óta a tizedik saját albumával rukkol elő a BMC jóvoltából, nem beszélvén a többi kilencről, melyeken meghatározó közreműkődő. Ez a statisztikai tény bőbeszédűséget sugall, ami látszólag ellentmondásban van Gábor meditatív, a belső világ útain haladó személyiségével."
Szigeti Péter

Gadó Gábor első partnerei között volt ifj. Rátonyi Róbert, Snétberger Ferenc, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Oláh Kálmán. Később nemzetközi formációkban is egyre gyakrabban tűnt fel, például Gerald Veasley, Randy Roos és George Jinda oldalán. Első zenekarát Joy névvel szervezte meg, az együttessel Cross Cultures címmel készített lemezt. Saját nevén 1991-ben jelent meg első albuma, a Special Time, majd Nikola Parovval turnézott Európában.

1995-ben Franciaországba költözött, később egy ideig Londonban is élt. Öt év múltán Párizsban alakult meg a Gadó Gábor Quartet, melynek tagjai: Matthieu Donarier (tenorszaxofon), Sébastien Boisseau (nagybőgő), Joe Quitzke (dob). Francia társaival a Greetings from the angel című albumon játszott először, amit a Homeward és a kimagasló sikerű Orthodoxia követett. 2003-ban Unknown kingdom, 2004-ben Modern dances for the advanced in age és The Second Coming, 2005-ben Psyché, 2008-ban Byzantinum címmel jelent meg szólóalbuma. Zeneszerzője és közreműködője Winand Gábor Corners of my mind című albumának, amelyet a francia Jazzman magazin a 2002-es év legjobb jazzlemezei közé választott. További együttműködésük eredményeként 2003-ban Agent spirituel, 2004-ben Different garden, 2006-ban Opera Budapest címmel jelent meg CD-jük.

2003-ban elnyerte a francia LAcadémie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat, mely munkásságának eddigi legrangosabb elismerése. A francia és nemzetközi fesztiválok, klubok keresett vendége, többek között a következő fesztiválokon lépett fel: Festival de Châteauroux, Festival de Jazz de Montlouis/ Loire, Rencontres Internationales de Jazz de Nevers, Festival Crest Jazz Vocal, Festival de l Hotel d Albret (Párizs), Tete Montoliu Jazz Festival (Barcelona), Festival de Jazz de Souillac, Festival de Jazz de Vitrolles, Fete de la musique de Téhéran, Mittel Europa Jazz Festival (Schiltingheim), Paris Jazz Festival.

Gadó Gábor - gitár
Ávéd János - szaxofon
Horváth Balázs - nagybőgő
Halmos András - dob


Decolonize Your Mind Society

A nem európai kultúrák zenéiből, nem-temperált hangolásokból, az amerikai minimalizmusból és a pszichedelikus, rituális zenékből inspirációt merítő Decolonize Your Mind Society-t 2018 decemberében hívta életre Szabó Bálint (a.k.a Gosheven), természetes kiterjesztéseként korábban megkezdett útjának.

A zenekar megszólalása teljesen egyedülálló, hiszen a jávai zenéktől a közép-afrikai polifónián át a japán udvari szertartászenékig, vagy a tiszta hangolású indiai zenétől a közel-keleti makám semleges tercein át a földöntúli hangzású tibeti gyaling kürtökig több ezer éves kultúrák zenéit fogja át és értelmezi újra soha nem hallott módon, a modern kor nyújtotta technológiák segítségével. Mindemellett fő inspirációs forrásul a legendás amerikai trombitás Jon Hassell úgynevezett “Fourth World Music” koncepciója is szolgál.

Változó felállásokban játszanak a trió formátumtól egészen a nagyobb formátumokig, olyan neves tagokkal mint a Jü, Tariqa és Mabon Dawud Republic alapító, Gadó Gáborral is dolgozó Halmos András dobos, a Zubolyban és a The Qualitonsban játszó Hock Ernő bőgős, a Dresch Quartet nagybőgőse Gyányi Marcell, a Bartók konzi zongora és zeneelmélet tanára és a Grencsó Kollektíva tagja, Pozsár Máté, vagy a Győrfi Dóra-Győrfi Ági testvérpáros, akik Indonéziában tanulták és játsszák a tradicionális jávai zenét eredeti gamelán hangszereken és éneken.

A zenekar tagjai:
Szabó Bálint – gitár, elektronika
Hock Ernő – nagybőgő
Pozsár Máté – billentyűs hangszerek
Ávéd János - szaxofon
Halmos András – dob

Ajánló


Mit és kiket rejt a varázslatos és legendás padlás? Időutazás ég és föld…

Kreatív, látványos és élvezetes interaktív kiállítás gyerekeknek és családoknak Budapest szívében, a Király…

Idén ősszel már harmadik évadát kezdi a Várkert Irodalom népszerű sorozata a Nagy…