Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Fókuszban a koreográfusok: Kovács Gerzson Péter és Fundák Kristóf

Fókuszban a koreográfusok: Kovács Gerzson Péter és Fundák Kristóf

A koreográfiák bemutatása után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre.

A beszélgetés moderátora: Orza Calin

Kovács Gerzson Péter a táncházmozgalom hőskorszakában Timár Sándor tanítványaként indult a legendás Bartók Táncegyüttesben, de már a nyolcvanas évek második felében kortárs táncegyüttest alapított, hogy kitörjön az autentikus folklórvilág béklyóiból és saját formanyelvét létrehozva keresse örökkritikusan és makacsul a választ műveiben a világ aktuális kérdéseire. A TranzDanz előadásainak formanyelve a Kárpát-medence néptáncain alapszik, a kortárs tánctechnikák folyamatos, innovatív hozzáadásával alakít ki egyedi és összetéveszthetetlen mozdulatvilágot. A folyamatosan megújuló társulatba a klasszikus balett, a kortárs tánc és a néptánc legtehetségesebb szólistáit, művészeit hívja meg, zenésztársai a zenei élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek: az elektronikus zajzenétől a neoklasszikus kortársig, az akusztikus ethno-jazztől az innovatív DJ-kig, a népzenétől a korabarokkig. Legújabb művében, a Noirban minimalista eszközökkel tart jelen társadalmunk felé tükröt, „groteszken elrajzolt színpadi teremtményei bármely panoptikumban felidéznék eredetijüket, a mindennapjainkból jól ismert, ízléstelen smukkokban páváskodó újgazdagoktól a rémült kisemberek és a sunyi törtetők során át a felszínesen, de kurzusképesen magyarkodókig.”

A fiatal táncos és alkotó Fundák Kristóf műveiben –  KGP-hez hasonlóan – mélyre ás, az örök emberit, a jelenre kritikusan reflektáló lélek válaszait boncolgatja. Kisgyerekként Csepelen kezdett táncolni, a néptánc világában való elmélyülést a Jászság Népi Együttes nyújtotta, táncosként országos ismertséget a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő nyerteseként szerzett. 2009 óta az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetője, azóta rendszeresen készít koreográfiákat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, szinte az első koreográfiáival felhívta magára a szakma figyelmét, rendszeresen díjakkal távozik az országos versenyekről. Miközben a Kárpát-medence autentikus néptáncvilágát nemcsak mélyen ismeri, hanem előszeretettel, jó arányérzékkel, látványos és ötletes koreográfiákban színpadra is állítja, bátran kísérletezik is, mozgásinvencióihoz az elemekre bontott néptánclépések mellé kortárs technikákat kölcsönöz. A művek elkészítése során szorosan együtt dolgozik zenészkollégáival, barátaival, koreográfiáiban, művészi munkája során állandó alkotótársa felesége. Fundák-Kaszai Lili. (Szögi Csaba)

A sorozat szerkesztője: Szögi Csaba

A koreográfiák bemutatása után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre.

A beszélgetés moderátora: Orza Calin

A beszélgetés résztvevői: Kovács Gerzson Péter és Fundák Kristóf

Ajánló


A zeneszerző születésének 250. évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata…