Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


És a hajó megy (E la nave va, 1983) - Federico Fellini elvarázsolt világa / Müpa Filmklub
3

És a hajó megy (E la nave va, 1983) - Federico Fellini elvarázsolt világa / Müpa Filmklub

Olasz nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 30. hétfő, 19:00

Müpa Filmklub
És a hajó megy (E la nave va, 1983)
Federico Fellini elvarázsolt világa

1914-ben vagyunk. A nápolyi kikötőben híradófilmet forgatnak. A Gloria N óceánjáró hamarosan kihajózik fedélzetén a híres énekesnő, Edmea Tetua hamvaival. A film értelemszerűen fekete-fehér és néma. Aztán lassan kiszínesedik, és a hangja is megjön. Operaként - ha már egyszer a világ legnagyobb hangjától búcsúznak. A fedélzeten utazik a művészeti élet krémje: kiváló énekesek, filmesek, impresszáriók, intendánsok. Ha valaki nem ismerné őket, Orlando, a fontoskodó újságíró azonosítja a jeles személyiségeket. Idilli. A szakácsok serénykednek, és még a hajófűtők is dalolnak.

Mindenki dalol. Még a szerb menekültek is. Mert miközben megy a hajó az ő kifinomult utasaival, a Szarajevóban megesett történések apropóján mindenfélék történnek. Nem annyira izgalmasak, mint a fedélzeten kibontakozó titkos viszonyok, féltékenységek, családi komplott vagy az orrszarvú szerelme. Ez a vízi jármű nem kíván tudomást venni a szárazföld kellemetlenségeiről. (Ahogy az Amarcordban sem.) A művészet szent gályáján a kiválóságok pohárkoncertet adnak a konyhásoknak, fraternizálnak a szerbekkel. És amikor - véletlenül vagy sem - egy, a szerbeket követelő osztrák-magyar hadihajó ágyúi eldördülnek, hősiesen Verdivel szállnak szembe az erővel - és a végzettel. Történelmietlen történelmi film. Ha úgy tetszik, elmélkedés a művészet mindent legyőző erejéről. A szépségről. „Mintha festve lenne” - mutat az égre az egyik szereplő. Ebben a filmben az festve van. A hajó festett füstje áll a levegőben, miközben celofán tengeren navigál. És a végén még krónikásunk, a kutyahájjal megkent Umberto is kikacsint a képből, hogy a nézőtéren ülve elbizonytalanodjunk - mert vagy így estek meg a dolgok, vagy másként. Azon pedig törje mindenki maga a fejét, hogy a művészet zsendülő berkeiben felhangzó dalok által megy-e elébb a világ.

Rendező: Federico Fellini
Házigazda: Réz András

Ajánlatunk


"Elég szívesen írom, noha sokat vétek a színpad törvényei ellen. Komédia, három női, hat férfi szereplő, négy felvonás, tájkép (kilátás a tóra); sok beszélgetés az irodalomról, kevés cselekmény, öt pud szerelem" – írta egy levelében Csehov a Sirályról.

A Madách Színház újabb világsikert hoz Budapestre: 2021. szeptember 10-11-12-én bemutatja az Aranyoskám (Tootsie) című musicalt, Szirtes Tamás rendezésében. A musical a Broadway-bemutató után először a Madách Színházban kerül színre, non-replica változatban, vagyis saját rendezői koncepcióval, díszlettel, jelmezzel és koreográfiával.

Ajánló


Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra.

Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra.

A jelmezben érkezőknek apró meglepetéssel készülünk.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!