Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


És a hajó megy (E la nave va, 1983) - Federico Fellini elvarázsolt világa / Müpa Filmklub
3

És a hajó megy (E la nave va, 1983) - Federico Fellini elvarázsolt világa / Müpa Filmklub

Olasz nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. január 30. hétfő, 19:00

Müpa Filmklub
És a hajó megy (E la nave va, 1983)
Federico Fellini elvarázsolt világa

1914-ben vagyunk. A nápolyi kikötőben híradófilmet forgatnak. A Gloria N óceánjáró hamarosan kihajózik fedélzetén a híres énekesnő, Edmea Tetua hamvaival. A film értelemszerűen fekete-fehér és néma. Aztán lassan kiszínesedik, és a hangja is megjön. Operaként - ha már egyszer a világ legnagyobb hangjától búcsúznak. A fedélzeten utazik a művészeti élet krémje: kiváló énekesek, filmesek, impresszáriók, intendánsok. Ha valaki nem ismerné őket, Orlando, a fontoskodó újságíró azonosítja a jeles személyiségeket. Idilli. A szakácsok serénykednek, és még a hajófűtők is dalolnak.

Mindenki dalol. Még a szerb menekültek is. Mert miközben megy a hajó az ő kifinomult utasaival, a Szarajevóban megesett történések apropóján mindenfélék történnek. Nem annyira izgalmasak, mint a fedélzeten kibontakozó titkos viszonyok, féltékenységek, családi komplott vagy az orrszarvú szerelme. Ez a vízi jármű nem kíván tudomást venni a szárazföld kellemetlenségeiről. (Ahogy az Amarcordban sem.) A művészet szent gályáján a kiválóságok pohárkoncertet adnak a konyhásoknak, fraternizálnak a szerbekkel. És amikor - véletlenül vagy sem - egy, a szerbeket követelő osztrák-magyar hadihajó ágyúi eldördülnek, hősiesen Verdivel szállnak szembe az erővel - és a végzettel. Történelmietlen történelmi film. Ha úgy tetszik, elmélkedés a művészet mindent legyőző erejéről. A szépségről. „Mintha festve lenne” - mutat az égre az egyik szereplő. Ebben a filmben az festve van. A hajó festett füstje áll a levegőben, miközben celofán tengeren navigál. És a végén még krónikásunk, a kutyahájjal megkent Umberto is kikacsint a képből, hogy a nézőtéren ülve elbizonytalanodjunk - mert vagy így estek meg a dolgok, vagy másként. Azon pedig törje mindenki maga a fejét, hogy a művészet zsendülő berkeiben felhangzó dalok által megy-e elébb a világ.

Rendező: Federico Fellini
Házigazda: Réz András

Ajánlatunk


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

A történet két szélhámosról szól: Lawrence úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj, egy száműzött uralkodó; Freddy Benson azonban kisstílű. Meséjében szegény, beteg nagymamájának gyűjt könyöradományokat. Kettejük barátsága akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy mindketten a Riviérán kívánnak turistákat kifosztani, és rájönnek, hogy szövetkezve könnyebb. A Steve Martin és Michael Caine játékával fémjelzett film nem véletlenül ihlette meg a „színházcsinálókat”. A fordulatokban gazdag és rendkívül humoros történet kiváló zenével fűszerezve robbant be a Broadwayre, útját azóta is töretlen nevetésorkán, tapsvihar és díjeső övezi.

Ajánló


Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt…

A vígjáték egy izgalmas, kalandos utazáson keresztül, rengeteg humorral világít rá a középkorú nők és a változó kor kikerülhetetlen nehézségeire.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!