Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Dicsőíti ég és föld

Dicsőíti ég és föld

Műsor:
Charpentier: Messe de Minuit pour Noël (H9)
Charpentier: Te Deum (H146)
Bach: Karácsonyi oratórium (BWV 248) – III. kantáta „Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen“

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 17. kedd, 19:30

Közreműködik:
Kovács Csilla, Gavodi Zoltán, Biri Gergely, Najbauer Lóránt - ének
Aura Musicale barokk kamaraegyüttes (műv. vez.: Máté Balázs)
Kodály Kórus Debrecen

Vezényel: Szabó Sipos Máté

Külön tanulmányt igényelne annak vizsgálata, hogy a német-osztrák, illetve itáliai komponisták mellett miért maradtak a mai napig háttérben a francia zeneszerzők a magyar hangversenyéletben. Marc-Antoine Charpentier is a felfedezésre érdemes szerzők közé tartozik. A barokk zene francia mestere Itáliában, Carissiminél tanult, majd hazájába visszatérve Lully és Rameau kortársaként alkotta meg jelentős – egyházi és világi darabokból álló – életművét. Karácsony ünnepe, Jézus születésének misztériuma évszázadok óta ihlető forrása a keresztény gyökerű művészi alkotásoknak. Charpentier tizenkét miséjének egyike a Messe de Minuit pour Noël, azaz a karácsonyi mise. Az 1694-ben született darab sajátos eszközökkel ünnepli a megváltó születését. Zenei anyagának gerincét tíz francia karácsonyi ének (himnusz) alkotja, melyek a latin nyelvű textushoz illesztve, szólóhangokon és énekkaron szólalnak meg. Ehhez viszonylag kis létszámú hangszeres együttes járul, melynek a vonós, illetve continuo szólamok mellett a fuvolák adnak pasztorális jelleget.

Viszonylagos ismeretlensége ellenére, Charpentier egy dallama mégis  milliók számára ismert. Te Deum című, a Szentháromságot dicsőítő, tizenegy tételes motettájának nyitó prelűdje ugyanis az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Uniója) szignáljaként gyakran hallható a médiában. A Te Deum szövege Szent Ambrus és Szent Ágoston nevéhez köthető, Charpentier megzenésítése a feltételezések szerint a győztes steinkirki csata megünneplése alkalmából, 1692-ben hangzott el először. A fényes, D-dúr alaphangnemű kompozícióban sűrűn váltakoznak a szóló- és énekkari részek. Záró fúgatétele a legelőnyösebb oldaláról mutatja be Charpentier magasrendű mesterségbeli tudását.

J.S. Bach népszerű Karácsonyi oratóriuma tulajdonképpen hat rövid, német szövegű kantátából álló sorozat, melynek egyes darabjai a karácsonyi ünnepnapokra, valamint Újévre és Vízkeresztre íródtak. A harmadik „Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen” kantáta Karácsony másnapjára készült, és a pásztorok vizitációját jeleníti meg. Középpontjában a hála gondolata áll. Tizenhárom tétele között kórusokat, recitativókat, áriákat, duettet és korálokat találunk. Különösen megragadó, ahogyan Bach a fúvós hangszereket használja, a fuvolák, oboák és trombiták hangzása nagyban hozzájárul az egyes tételek alaphangulatának megteremtéséhez.

(szöveg: Balogh József)  

Ajánlatunk


Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

Ajánló


Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!