Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Budapesti Vonósok / Klasszikusok Tükrében I.

Budapesti Vonósok / Klasszikusok Tükrében I.

Hogy miért lehet hasznos a legújabb művek iránt elkötelezetteknek a mai zenét – ráadásul a szerzők – társaságában a „klasszikusok tükrében” is meghallgatni? Talán mert a modern zene kérdéseire a múltból is érkezhetnek válaszok.

Klasszikusok Tükrében 1.

Műsor:

H. Purcell: Fantasy upon One Note, F-dúr, Z 745
H. Purcell: In Nomine, g-moll, Z 746
H. Purcell: In Nomine, Dorian, g-moll, Z 747
W. Byrd: In nomine, No. 4
Sándor László: Signum beatum – 14 vonóshangszerre

--

E. W. Korngold: B-dúr szimfonikus szerenád vonószenekarra, op. 39
Selmeczi György: Szimfonietta

házigazda: Molnár Szabolcs zenetörténész


Az érdesebb hangzások környezetében felfrissülnek a megszokott akkordok. Több mint 450 éve, a reneszánsz kor végén, a korszak legnevesebb teoretikusa, Zarlino így fogalmazott: a disszonancia önmagában ugyan nem kellemes a fülnek, de fokozza az utánuk jövő konszonancia hatását, és „úgy érzékeljük azt, mint sötét után a fényt, keserű után az édest. És minél hosszabb ideig tart a disszonancia, annál édesebb lesz a feloldás”. A kortárs zene sokak számára a disszonancia egyeduralmával azonos – számukra tehát nem kérdés, hogy miért érdemes a régi korok klasszikusai mellett kortárs zenét játszani: Purcell, Bach vagy Mozart zenéje még fényesebbnek, még édesebbnek, még frissebbnek fog tűnni. S hogy miért lehet hasznos a legújabb művek iránt elkötelezetteknek a mai zenét – ráadásul a szerzők – társaságában a „klasszikusok tükrében” is meghallgatni? Talán mert a modern zene kérdéseire a múltból is érkezhetnek válaszok.

Ajánló


Dr. Csernus Imre előadása Tatabányán: Egy életed van! "Jó pár olyan emberrel találkoztam,…

Egy pszichológus várószobájában összegyűlik hat ember. Kiderül, hogy mind egyszerre kaptak időpontot a…

Az Ének az esőben feledhetetlen történet a show-businessről és a szerelemről.