Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Budapest Galéria Nyugdíjas Belépőjegy

Budapest Galéria Nyugdíjas Belépőjegy

DePART Collective: Ha mindenki meghallaná - A holnap ellenállásának roma archívumai

Aktuális előadások


Ha mindenki meghallaná című hanginstalláció egy performatív részvételi mű, amely az aktív emlékezés gyakorlatára összpontosít. A projekt nemzetközi együttműködésben jött létre, és eddig három európai ország négy városában mutatták be. Az eredetileg közterekre, egykori gyűjtőtáborok és kényszermunka-táborok területére telepített átmeneti vándoremlékmű az elnyomás kitörölt és elfeledett helyszíneit hivatott megjelölni. Az installáció hangjai levelek, amelyeket kortárs „emlékőrzők” írtak a Porajmos – a romákat a második világháború alatt sújtó népirtás – során meggyilkolt embereknek. Miután legtöbbjükről csak életrajzi töredékek maradtak fenn, a projekt célja, hogy visszaállítsa emléküket, azáltal, hogy hangot ad elképzelt történeteiknek.

A kiállításban szereplő leveleket javarészt roma közösségek írói, aktivistái, alkotói, kutatói, oktatói, diákjai, illetve e közösségek támogatói írták, majd rögzítették. Az installáció arra ösztönzi a látogatót, hogy felismerje a múlt megkerülhetetlen aktualitását és személyes felelősségvállalással járuljon hozzá az emlékezés folyamatához.

Az elnyomás elfeledett helyszíneinek megjelölése és a marginalizált hangok középpontba állítása révén az installáció és a közösségi programok az ellenállás lehetséges módjaiként tűnnek fel.

 

 

A kiállítás megtekinthető: 2024.02.15. – 2024.04.07.

 

További információ

 

Ajánló


Szeretettel várunk mindenkit Kovács Edward tárlatvezetésére március 19-én 17 órakor A szín képe, a kép misztériuma című kiállításunkon.

Sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket a 2024. évi Ibolya Nap - Húsvét a kastélyban elnevezésű családi napjainkon a Gödöllői…

Elegáns férfiak és férfias elegancia a múlt század elején Mészáros Zsolt tematikus tárlatvezetése

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!