Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Budapest Gálakoncert - klasszikus zenei előadás, operett és balett elemekkel/Gala Concert
10

Budapest Gálakoncert - klasszikus zenei előadás, operett és balett elemekkel/Gala Concert

A Budapest Gálakoncert egyedülálló sokszínűségével vonultatja fel a magyar zenekultúra meghatározó műfajainak legismertebb darabjait. Felcsendülnek a leghíresebb magyar vonatkozású klasszikus örökzöldek, a 19. század történelmét idéző operett irodalom fülbemászó dallamai és a szintén magyar zenei hagyomány részét képező cigányzene is.

Színpadra lépnek a világhírű Budapesti Operettszínház szólistái, balettkara és a Duna Szimfonikus Zenekar. A műsorban helyet kapnak a ,,Virtuózok!” klasszikus zenei tehetségkutató műsor díjnyertesei is, megmutatva, hogy a fiatal generáció büszke képviselője hazája zenei történelmének és kultúrájának.

A Budapest Gálakoncert betekintést ad az 1800-as évek végén indult „zenei forradalom” hatásába, az akkoriban született cimbalom – magyar népi hangszer – iskola hatására született interpretációkba is, és választ ad arra a kérdésre, hogy miért vonzotta és ihlette meg évszázadokon át egy földrajzilag kis ország a világ számos kitűnő zeneszerzőjét.

A koncert időtartama 90 perc (Két felvonás, alkalmanként 45-50 perc, közte 10 perces szünet). Az események helyszínéül Budapest egyik történelmi épülete, a Pesti Vigadó szolgál.

HELYSZÍNEK:

Pesti Vigadó.

I. Ferenc császár Johann Aman udvari építészre bízta a Pestre megálmodott teátrum és táncterem megépítését, de végül Pollack Mihály tervei alapján valósul meg a pesti klasszicista építészet egyik csúcsteljesítménye, a bálok számára épült Redoute  - biedermaier stílusú, aranyozott bútorokkal és monumentális csillárokkal. A pesti társasági élet központját bálok és hangversenyek töltik meg – Johann Strauss, Ifj. Johann Strauss, Liszt Ferenc -, mígnem a forradalom áldozata lesz. 1865-ben Pesti Vigadó néven nyitják meg újra, hogy monumentalitásával lenyűgözze, célszerűtlenségével gúny tárgy legyen a nagyközönségnek. Megnyitásától számos kiemelkedő zenei esemény helyszíne – Liszt Szent Erzsébet legendája valamint a Szózat és magyar Himnusz című zenekari műve ősbemutatója, Beethoven születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség, Budapest egyesítése -, valamint népszerű művészek (Ifj. Johann Strauss, Mascagani, Dvorak, Debussy, Rubinstein, Horowitz, Gieseking vagy éppen Dohnányi Ernő, Bartók Béla és Fischer Annie) fellépéseinek otthona. A XX.században jelentős belső modernizálást hajtanak végre rajta. Így épült meg a belső személyfelvonó, megújult a bádogtetőzet, s telefon biztosította a kapcsolatot az emeletek között. A húszas évek derekán a fő-és oldalhomlokzat rekonstrukciója, egy évtizeddel később a vigalmi helyiségek helyreállítása is megvalósult. A Vigadó politikai, irodalmi, vallási ünnepségek, tudományos előadások, művészeti kiállítások örökös helyszíne lett. Az 1944-45. évi ostromban szinte teljesen megsemmisült épület 1980-ban nyitotta meg kapuit. A felújítások és rekonstrukciók végső eredményeként 2014 tavasza óta régi dicsfényében, új terekkel bővítve fogadja az érdeklődő közönséget.

VIP kategória:

(A szektor 1. sor, 9.-12. székek. Jegyár: 29.500 Ft)

Amennyiben VIP szolgáltatásunkat választja, a Gálakoncertünk előtt egy 30 perces idegenvezetésen vehet részt saját idegenvezetővel a Pesti Vígadóban, ezt követően pedig az első sorból élvezheti másfél órás előadásunkat. A csomag továbbá tartalmaz egy pohár pezsgőt, egy ajándék fényképet, valamint az oda-vissza transzfert Budapesten belül.

Amennyiben szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást, kérjük az alábbi e-mail címre  írja meg telefonszámát, illetve lakhelyét.
office@ticket.info.hu
 
MŰSOR
 
1. FELVONÁS
 
Hector Berlioz: Rákóczi induló
 
Zenekar
 
Kodály Zoltán: Háry János – Intermezzo
 
Zenekar
 
Johannes Brahms: V. Magyar Táncok
 
Zenekar cimbalom szólóval
 
Bartók Béla: Román népi táncok
 
Zenekar
 
Erkel Ferenc: Hunyadi László – Palotás
 
Zenekar
 
Liszt Ferenc: II. Magyar Rapszódia
 
Zenekar cimbalom szólóval
 
 
 
2. FELVONÁS
 
Lehár Ferenc: Éva keringő
 
Balettkar
 
Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő – Te rongyos élet– „Das ist die Liebe”
 
Lehár Ferenc: A víg özvegy – Medley
 
Zenekar
 
Lehár Ferenc: A víg özvegy – Grisette-dal és Kán-kán
 
Balettkar
 
Grigoraş Ionică Dinicu: A pacsirta
 
Cigányzenekar
 
A csitári hegyek alatt… (magyar népdal)
 
Cigányzenekar
 
Vittorio Monti: Csárdás
 
Cigányzenekar
 
Kálmán Imre: Marica grófnő – Szép város Kolozsvár
 
Johann Strauss ifj.: Éljen a magyar Op. 332.
 
Zenekar
 
Kálmán Imre: Marica grófnő –Ringó vállú csengeri violám
 
Balettkar
 
 
Közreműködik a Duna Szimfonikus Zenekar,
 
valamint a Budapesti Operettszínház Balettkara és szólistái

Ajánló


A Madách Színház újabb világsikert hoz Budapestre: 2021. szeptember 10-11-12-én bemutatja az Aranyoskám…

A mi történetünk ma játszódik, a new york-i Bloomingdale’s áruházban - de játszódhatna…