Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Budafoki 2023-24/6
2

Budafoki 2023-24/6

Előadók:
Szepesi Bence – szaxofon
Vezényel: Thomas Kornél

Műsor:

Debussy: Petite suite
Thomas Kornél: Szaxofonverseny
Schumann: I. (Tavaszi) szimfónia
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 22. péntek, 19:00

Ez alkalommal egy igazi tavaszköszöntő műsorral készül a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Elsőként Debussy Petite suite című műve hangzik el, melyet a szerző 1886-1889 között komponált. A művet eredetileg négykezes zongoraműnek készítette, ám többször átírták, így zenekari változat is született belőle 1907-ben. A Petite Suite Debussy fiatalkori művei közé tartozik, a szerző impresszionista korszaka előtt keletkezett, ezért még érződik rajta a korabeli szerzők hatása, a francia romantika iskolájának jellegzetességei, egyszerű felépítése, érzéki harmóniákkal. A négytételes mű első két tétele, a Csónakon és a Felvonulás Verlaine verseihez kapcsolódik, a második két tétel, a Menüett és a Balett táncos karakterével sodorja magával a hallgatót.

Köztudott, hogy a BDZ szívesen játssza, és igyekszik is népszerűsíteni a kortárs magyar zeneszerzők műveit. A mai estén a hangverseny karmesterének, Thomas Kornélnak a Szaxofonversenye hangzik el. A művet a szerző 2022-ben komponálta, azzal a céllal, hogy kicsit bővítse a klasszikus szaxofon repertoárt. Mivel nagyon érdekli a különböző műfajok keverése, úgy vélte, a szaxofon egy tökéletes hangszer erre a lehetőségre. A mű hallgatása során felfedezhetünk majd benne amerikai minimalizmust, Bartók-inspirálta harmóniákat, filmzene jellegű részeket, grunge-rock és funk-jazz hatásokat.

Schumann I. Tavaszi szimfóniája egy igazi tavaszváró mű, mely a szerző életének talán legboldogabb időszakában született. A tavasz fiatalos lendülete a mű keletkezéséről is elmondható, hiszen négy nap alatt vázolta fel az egész szimfóniát, és egy hónap múlva már készen is volt a partitúra. A címet maga Schumann adta a művének, melyet Adolf Böttger egyik költeményének utolsó sora ihletett: „Fordíts, fordíts az utadon, a völgyben már virágzik a Tavasz!” A szimfónia mindegyik tétele is kapott egy saját címet: Tavasz kezdete, Este, Örömteli játék, Itt a tavasz. A négy tétel végig vezet minket a borongós kezdetektől, amikor a tél és a tavasz még a harcát vívja, a tavasz kiteljesedéséig, a maga önfeledt örömével, optimizmusával. Nem véletlen, hogy Schumann egyik leginkább kedvelt és leggyakrabban játszott műve ez. Az ősbemutatója a mű megírása után közvetlenül, 1841. március 31-én volt Lipcsében, ahol Mendelssohn vezényelte a darabot.

Ajánlatunk


A Rejtő Jenő regénye alapján készült előadás egyedülálló színházi vállalás és zenei élmény.

„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Ajánló


Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy…

magyar animációs dokumentumfilm, 79 perc, 2024 magyar nyelven

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!