Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Budafoki 2023-24/5
2

Budafoki 2023-24/5

Előadók:
Ránki Fülöp – zongora
Miksch Adrienn – szoprán
Vezényel: Guido Mancusi

Műsor:

Wagner: Nürnbergi mesterdalnokok – nyitány
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Mahler: IV. szimfónia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 23. péntek, 19:00

Wagner 1845-ben Marienbad-i pihenője alkalmával olvasgatta Gervinus A német nemzeti költészetről írt könyvét, melyben először találkozott a mesterdalnokok munkásságával. Nagyon megragadta őt a történetük, és hamarosan megfogalmazódott benne egy új opera ötlete a mesterdalnokok versengéséről. Ő maga hozzá is fogott a szövegkönyv megírásához, és ezután rögtön meg is komponálta a nyitányt. Az opera további részeinek megírásához viszont különböző okok miatt csak évekkel később tudott újra nekilátni, így a mű bemutatójára csak 1862-ben került sor. Megérte azonban várni rá, mert hatalmas sikert aratott Wagner egyetlen vígoperája. A története a 16. században játszódik, a mesterdalnokok versengéséről szól, melynek főhőse, az ifjú Walter, aki a mesterdalnoki cím elnyeréséért száll versenybe. A mai estén az opera nyitánya hangzik el.

A nyitány után egy zongoraversennyel folytatjuk koncertünket, Ravel G-dúr zongoraversenye hangzik el. Ravel ezt a művét az 1930-as években kezdte el írni, és eleinte saját magának szánta a darabot. A technikai nehézségek miatt, amik meghaladták az ő zongoratudását, végül Marguerite Long zongoraművésznek ajánlotta a művet, a bemutatón így az ő előadásában hangzott el.  Az első és az utolsó tétel részletei egy korábbi művéből származnak: eredetileg hazájának, a Pireneusok vidékének szentelt volna egy művet, ahhoz vetette papírra a vázlatokat. Később ezeket a vázlatokat használta fel a zongoraversenyben. A mű címének eredetileg a Divertissement címet akarta adni, de végül concerto-ra változtatta vidám, csillogó karaktere miatt. A művet Ránki Fülöp tolmácsolásában hallhatja ezen az estén a közönség. A fiatal, Junior Prima díjas zongoraművész rendszeresen lép fel vezető zenekarok szólistájaként, a Budafoki Dohnányi Zenekarral is már többször játszott, legutóbb 2022-ben a Zempléni Fesztiválon.

Az est második felében Mahler IV. szimfóniája hangzik el. Ez a szimfónia kisebb zenekarra íródott Mahler életének egyik legboldogabb és legsikeresebb időszakában, ami meg is különbözteti karakterében a többi szimfóniájától. A művet 1899-ben kezdte el írni, és jól illeszkedik a többi dalszimfóniája közé. Az utolsó tételben ugyanis a Das himmlische Leben című versre komponált zene hangzik el egy szoprán szólista előadásában. A vers címe lefordítva Mennyei életet jelent, mely egy gyermek szemével mutatja be a mennyei élet bőségét. A négytételes művet derűs, vidám természeti képek váltják, és a dal zárja.

Ajánlatunk


Peter és Debbie kedves, udvarias angol házaspár, akik egy kellemes nyaralás hajóútján összebarátkoznak a habókos amerikai özvegyasszonnyal, Elsával.

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek..

Szeretnénk benneteket meghívni a 2024. március 23-án, szombaton megrendezésre kerülő 3 vetítéses animációs film rendezvényünkre. Találkozhatsz kedvenc videósaiddal is, ott lesz: ZsDav, DoggyAndi, Jánosik Gergő, OwnMcKendry, Sajt32, Rolix, IceBlueBird és Aida Vagyok.

Ajánló


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Az ország egyik első számú koncertzenekara, az összetéveszthetetlen zenei hangzású Quimby 33 év után sem hagy fel a kísérletezéssel.

Ennek a különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!