Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Borkatalógus

Borkatalógus

Hamvas Napok Balatonfüreden

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 31. péntek, 18:00

Hamvas Béláról a magyar irodalom kultikus szerzőjéről emlékeznek meg Balatonfüreden. A március 31. és április 1. között rendezendő Hamvas Napokon bemutatják a Hamvas esszépályázat írásaiból készült kötetet, lesz Koloska-völgyi zarándoklat, borkóstolás és nem marad el a ráolvasás sem.

A hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakjára, a máig ellentmondásosan megítélt kultikus íróra, Hamvas Bélára minden évben megemlékezik a szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság
- Az Európai kultúra válsága címmel hirdettük meg a Hamvas esszépályázatot, meglepetésünkre ötven mű érkezett, a legjobb írásokat tartalmazó kötetet be is mutatjuk. Az volt a cél, hogy Hamvasra reflektálva új lendületet adjunk a hazai esszéírásnak, így hát folytatjuk, idén is pályázatot hirdetünk– így Cserép László, a Hamvas Napok szervezője, aki hangsúlyozta: évről-évre a rendezvény legfontosabb vállalása Hamvas szellemiségének megidézése, értelmezése, amit idén két igazán szakavatott irodalmár tesz meg.
- Can Togay és Alexa Károly mindketten sokat tettek a Hamvas kultuszért, sőt Alexa még a hatvanas években az Életünk folyóiratban közölt Hamvas írásokat, ami akkor rendkívülinek számított – tette hozzá Cserép László.

A március 31. és április 1. között zajló Hamvas Napok a hagyományos ráolvasással kezdődik, a Tagore sétányon álló Hamvas-hársra olvassák rá az író Fák című esszéjének egy részletét, ezúttal törökül. Ez a 18. nyelv, amelyen megszólal Hamvas írása. A program beszélgetéssel folytatódik, Can Togay és Alexa Károly gondolkodik majd hangosan az életműről. Bemutatják a tavaly kiírt Hamvas esszépályázat legjobb írásaiból készült kötetet, az eseményen jelen lesznek a szerzők, majd a nap borkóstolóval zárul. Már hagyomány, hogy Ambrus Lajos író, borász egy számára kedves borászt invitál az eseményre, ezúttal Sagmeister Ernő (Magyarkanizsa) lesz a vendég, hozzájuk csatlakozik az Év borászának megválasztott Figula Mihály.
Másnap, április 1-én, szombaton Szarvas József színész vezetésével séta indul a hangulatos Koloska-völgybe, ahhoz az ikonikus hársfához, amely Hamvas Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babic műfordító emlékére pálinkával lehet koccintani. Majd délután a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a kortárs versek és a zene találkozásának lehetnek tanúi az érdeklődők. Kálnay Adél és Petőcz András Salvatore Quasimodo díjas költők megzenésített versei hangzanak el.
A verseket a szerzők olvassák fel, Balogh Máté és Horváth Balázs zeneszerzőket pedig Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész bírja szóra.

Részletes program Balatonfüred honlapján a balatonfured.hu oldalon.

Hamvas Béla író, filozófus 1897-ben született Eperjesen. Bölcsészdiplomája megszerzése után újságíróként majd könyvtárosként dolgozott. A II. világháború után egy ideig az Egyetemi Nyomda kis tanulmányai című sorozatot szerkesztette, de 1948-ban sorozatos bírálatai után felfüggesztették állásából. Fizikai munkásként nyugdíjazták 1964-ben. Négy évvel később hunyt el. Életében csupán két esszégyűjteménye jelent meg, munkásságát agyonhallgatták. 1983 után jelenhettek csak meg könyvei. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjat kapott.

Ajánlatunk


“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

Ajánló


Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!