Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Babra, Thanos Stavridis Quartet (GR)
3

Babra, Thanos Stavridis Quartet (GR)

A Babra-estek alkalmával olyan külföldi együttesek kapnak meghívást a Fonóba, akiknek zenei jelenléte ma a balkáni zenei színtéren nem csak a kulturális folytonosságot és megújulást garantálja, de egyedi módon, kreatív utakat keresve tudják megmutatni, mit jelent számukra a Balkán zenéje, e kulturálisan sokszínű terület esszenciája.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. november 23. szombat, 20:00

A Babra-estek alkalmával olyan külföldi együttesek kapnak meghívást a Fonóba, akiknek zenei jelenléte ma a balkáni zenei színtéren nem csak a kulturális folytonosságot és megújulást garantálja, de egyedi módon, kreatív utakat keresve tudják megmutatni, mit jelent számukra a Balkán zenéje, e kulturálisan sokszínű terület esszenciája. A kettős koncertek célja, hogy a hallgatóság minél többféle hangélményt szerezzen, ezáltal közelebb kerüljön a Balkán ezerarcú zenéjéhez, miközben részese lehet annak, hogy a világ távoli pontjain ugyanabból a zenei forrásból tápálkozó muzsikusok hogyan tudnak közöset alkotni a csak rájuk jellemző eszközöket egyesítve, egymást és a közönségt inspirálva, a zenei folyamatok életszerűségét kiemelve. Thanos Stavridis és a dRom előadását kirobbanó energia hatja át, bátran, játékosan építik fel zenéjüket, mely a Balkán legizzóbb, görög színeit hozza előtérbe. Emellett a Babra tamburaközpontú zenéje kontrasztként egyfajta a kontinentálisabb levegőt hoz magával, azonban a klarinét és a harmonika is mindinkább szerephez jut.
 

Thanos Stavridis napjaink egyik legelismertebb görög zenésze. Harmonikán a balkáni és a görög tradícionális zenei repertoárt sajátította el, és használja azt mint egyedi, változatos zenei nyelvet. Olyan neves muzsikusokkal lépett már fel világszerte ebben a stílusban, és készített számos felvétel ezidáig, mint George Dalaras, Theodosii Spassov vagy Petar Ralchev. Első saját lemeze 2016-ban jelent meg összesen 27 görög és különböző balkáni országokból szàrmazó zenész közreműködésével. Zenei tevékenységével úttörőnek számít a görögországi balkáni zenei színtér felfrissítésében, melyhez több, átala alapított együttes kapcsolódik az utóbbi években, többek között a dRom.

A dRom ars poeticája: áttörni az idő és tér korlátait. Zenéjük hangulatát régi cigány dalok balkáni elemekkel való házasítása adja meg, tele életenergiával, vidámsággal, humorral és szenvedéllyel. Vad ritmusokra improvizàlnak Epirusztól Thesszalonikin és Skopjén át Szófiáig, majd Bukarestig utazva a zenében.

Tagok:
Thanos Stavridis - harmonika
Vassilis Athanasiou - klarinét
Giannis Karakalpakidis - elektromos gitár
Christos Tasios - ütőhangszerek

A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradícionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében alakult meg. Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. A zenekar egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg, melyre koronaként kerül a régies hangvételű, többszólamú éneklésmód, ami arra az unikális és kiveszőben lévő repertoárra jellemző, amelyet ma már csak a közép-európai régióban ismernek a szerb és más balkáni népcsoportok.

Tagok:
Koller Dániel - prímtambura, basszprímtambura, brácstambura, ének
Pozsonyi Dávid - basszprímtambura, derbuka, ének
Réti Benedek - harmonika
Babcsán Bence - brácstambura, szaxofon, tárogató, klarinét, furulyák, ének
Varga Veronika - nagybőgő, ének

Ajánlatunk


A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az előadók felelevenítenek egy olyan szokást, amelynek több évszázada hódoltak a zenekedvelők.

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!