Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Az aranyműves boltja

Az aranyműves boltja

Karol Józef Wojtyła
Az aranyműves boltja

Zenés drama három felvonásban, magyar nyelven
Először az Opera műsorán

„Ennek a gyűrűnek nincs semmi súlya, a mérleg mindig nullára áll, és egyetlen milligrammot sem tudok kikényszeríteni belőle. Az ön férje bizonyára még él. Ilyenkor egyik jegygyűrűnek sincs súlya önmagában – a jegygyűrűknek csak párosan van súlyuk. Az én aranyműves mérlegemnek az a sajátossága, hogy nem méri a fémet, csak az ember létét és sorsát.”

Az Erkel Színház „otthonául” szolgáló tér névadója komoly irodalmi munkák szerzője, és erősen kötődött a színház világához: a későbbi II. János Pál pápa egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett, több színjátszó társulatnak tagja, vezetője volt. Az aranyműves boltja című 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. Az Opera előadásában a lengyel „drámaíró” mellé a Wojtyłával barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó kortárs lengyel zeneszerzőt, Krzysztof Pendereckit hívjuk társul, hogy művei kísérjék a prózai színészek játékát. Penderecki munkássága közel áll a színház világához, számos opera és film zenéjét jegyzi. Az előadás rendezője az Opera visszatérő vendégalkotója, Szikora János: egyebek mellett Az árnyék nélküli asszony után e különleges muzsikával átszőtt művet viszi színre az Opera és a Vörösmarty Színház koprodukciójában – és ő az egyetlen magyar rendező, aki a másik híres Wojtyłaművet, A mi Urunk festőjét is színre vitte már a pécsi színház újranyitásakor.


Évad szereposztásKarmester Dobszay Péter

Teréz Tóth Ildikó

Ismeretlen férfi / Ádám Gáspár Sándor

András / Kristóf Kovács Tamás

Anna Varga Gabriella

Mónika Ballér Bianca

Közreműködik Ars Oratoria Kamarakórus


AlkotókDrámaíró Karol Józef Wojtyła

Magyar szöveg Balássy Péter

Rendező Szikora János

Díszlettervező Szikora János

Az Ars Oratoria Kamarakórus művészeti vezetője Pad Zoltán


Ajánló


Rapülők, Jazz+Az, Gringo Sztár, Létvágy… Geszti Péter, a sokoldalú előadóművész és csapata sok…

A történelmi Magyarország tájegységeinek elfeledett folklórkincsei a Nagyerdő szívében a 70 éves Debreceni…

Az Anconai szerelmesek című zenés komédia a bemutatása óta eltelt húsz évben a…