Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Antré-Estek: Világraszóló magyarok - Kőrösi Csoma Sándor

Antré-Estek: Világraszóló magyarok - Kőrösi Csoma Sándor

Csoma alapvetően a magyar őshazakutatás kapcsolatát próbálja megvilágítani. Bár tibetista kutatóként, annak egyik úttörőjeként tartja számon a hazai és nemzetközi tudomány, de egész életének, utazásának és munkásságának érzelmi mozgatórugója az a vágy volt, hogy a magyarság eredetkérdésére választ találjon.

Az Így szerettek ők sorozatot az új évadban hasonló tematikával a Világraszóló magyarok című felolvasószínházi program váltja fel. Az előadásokat szerzőként és rendezőként egyaránt Réczei Tamás jegyzi.

A sorozatban Kőrösi Csoma Sándor, Lugosi Béla, Munkácsy Mihály és Semmelweis Ignác életébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

A sorozat első előadásában, január 29-én 19 órától Kőrösi Csoma Sándor életét ismerhetik meg közelebbről.

Az előadásról:

Kőrösi Csoma Kelet-Turkesztán és Mongólia területére akart eljutni, azonban belépett az indiai világba, amely életének színtere lett.
Csoma alapvetően a magyar őshazakutatás kapcsolatát próbálja megvilágítani. Bár tibetista kutatóként, annak egyik úttörőjeként tartja számon a hazai és nemzetközi tudomány, de egész életének, utazásának és munkásságának érzelmi mozgatórugója az a vágy volt, hogy a magyarság eredetkérdésére választ találjon. A magyarság származását, pontosabban a keleti származástudat konkrét megfogalmazására a hun elmélet tett kísérletet, mely először a 9. század végén bukkant fel. A magyarok valóban Attila egykorú hun birodalmának központját, a Kárpát-medencét szállták meg a 9. század végén, és a hunnal rokon nemzetségi-törzsi társadalomban éltek. A hun-magyar elmélettel teljes lett a magyar uralkodó osztály betagolódása a korabeli feudális Európába.
„Én hogy mind tulajdon vágyódásomnak eleget tegyek, mind pedig nemzetemhez való háládatosságomat és szeretetemet megmutassam, számba nem vévén a fáradságot és megtörténhető veszedelmet, azon fáklyánál fogva, melyet Németországban gyújtottam volt meg, elindultam nemzetem eredete felkeresésére."

Ezt az utat mutatja be a Világraszóló magyarok első epizódja januárban.

Ajánló


A gyermekmese főszereplője egy segítőkész és kíváncsi sünlány, Sári. A mese célja, hogy…

Traccs! Tatabánya legújabb beszélgető-est sorozatának harmadik vendége Dr. Zacher Gábor, akit alighanem senkinek…

Sir Tom Jones visszatér Veszprémbe, hogy megismételje 2017-es hatalmas sikerű koncertjét. Tom Jones…