Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


A rosszul őrzött lány

A rosszul őrzött lány

Sir Frederick Ashton / Ferdinand Hérold: A rosszul őrzött lány
Tánckomédia két felvonásban

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. november 3. vasárnap, 19:00

Az eredetileg a nagy francia forradalom előestéjén bemutatott balett két szempontból is különleges darab. Egyrészt egyike a legrégebbi, ma is táncolt történeteknek, amelyet ősbemutatója után sok koreográfus vitt sikerre, de ezek közül is kiemelkedik Frederick Ashton, az angol balett mesterének 1960-as alkotása. Másrészt pedig a balettek zöme drámai eseményt dolgoz fel, ezúttal viszont egy vidám balettel találkozhat a néző – nem is akármilyennel! Ashton tanyasi környezetben játszódó koreográfiájában az igényes táncolnivaló mellett a karakterekből és a helyzetkomikumból fakadó humorból sincs hiány.

I. felvonás
1. kép
Franciaországban vagyunk, a 18. század végén. A jómódú özvegyasszony, Simone anyó egy vidéki udvarházban él leányával, a szépséges Lise-zel. A lány és egy csinos ifjú, Colas régóta szerelmesek egymásba. Ám a mamának egészen más tervei vannak… Thomas gazda fiát, a lüke Alain-t szemelte ki Lise vőlegényének.
A csendes udvart hajnalban a kakas ébreszti, aki a csirkékkel elindul a mezőre. Lise, mielőtt a mamája észrevehetné, kioson a házból és titkos üzenetet hagy Colasnak. Az érkező fiú boldogan találja meg a jelet. A szerelmesek találkoznak, de a szigorú Simone szétválasztja őket. Colast elzavarja, Lise-t pedig befogja vajat köpülni. Amikor a mama elmegy, Colas, aki elbújt a csűrben, előjön rejtekhelyéről. A munka persze gyorsan félbeszakad, a szerelmesek vidám évődésbe kezdenek. Megérkeznek Lise barátnői, szeretnék magukkal vinni a lányt, de az ő esze másutt jár… A gyanakvó és éber Simone észreveszi, hogy még nincs kész a vaj és ezért rettentően megdorgálja. Thomas gazda érkezik Alain-nel, hogy megkérje fia számára a Lise kezét. A lány mulat ugyan a csetlő-botló fiún, de érezteti, hogy a kérő nem tetszik neki. Végül a kis társaság elindul a mezőre megnézni, hogy halad az aratás.

2. kép
A mezőn. Munkájuk végeztével az aratók, Colasszal az élen vidám mulatozásba kezdenek. Lise-nek Alainnel kellene táncolnia, de Colas közbelép, s a lány egyértelműen jelzi, hogy kit is szeret valójában. Az egyik arató fuvolázni kezd, mire Alain produkálni kezdi magát. Esetlenségét kigúnyolják, és csak az apja menti ki kellemetlen helyzetéből. Most már boldogan táncol Colas Lise-zel. A társaság unszolására Simone is csatlakozik a fiatalsághoz és ellejti a híres fapapucsos táncot. Egy hirtelen jött nyári zápor szétkergeti a társaságot.

II. felvonás
Simone házának belseje. Az anya és lánya bőrig ázva ér haza. Megszárítkoznak és fonni kezdenek. Simone reméli, hogy a munka eltereli Lise gondolatait. A mamát gyorsan elnyomja az álom, mire Lise - aki észreveszi a kint leskelődő Colast - megpróbálja elcsenni az anyja kulcsát. Simone felriad, s hogy ébren maradjon, előszed egy csörgődobot és játszani kezd rajta. Lise táncra perdül a muzsikára. Ám a fáradtság erősebb: Simone feje lassan előrebukik, és máris mélyen alszik. Lise az ajtóhoz oson, s bár nem tudja teljesen kinyitni, így is boldogan öleli meg szerelmesét. Az aratók meghozzák a búzát, zörgetésükre Simone felébred. Colas is belopakodik és elrejtőzik a kévék alatt. A fiatalok elhívják Simonét, hogy igyon velük egy pohár bort. A mama a társasággal tart, de szegény Lise-t bezárja a házba. A leány azt hiszi, hogy egyedül van, elábrándozik, hogy milyen lesz majd, ha családja, gyerekei lesznek. Colas hirtelen előbújik a rejtekhelyéről. Lise először nagyon megijed, de aztán a fiatalok felszabadultan vallanak szerelmet egymásnak. Amikor Simone visszatér, Lise a fiút gyorsan a hálószobába rejti. A gyanakvó mama megérzi, hogy a fiatalok találkoztak, ám hiába kutatja, sehol sem találja Colas-t. Azért a biztonság kedvéért Lise-t a hálószobába zárja… Ekkor érkezik Alain és az apja a jegyzővel, hogy megkössék a házassági szerződést. Amikor az aláírás megtörtént, Simone a hálószoba kulcsát Alain kezébe nyomja. A fiú, némi ügyefogyott tétovázás után, kinyitja az ajtót, és mögötte - mindenki megrökönyödésére - ott áll Lise és Colas egymás karjaiban! A szerelmesek térdre hullva kérik Simone bocsánatát és áldását. Thomas és Alain dühöngve elmegy. A jegyző és a falusi fiatalok unszolására, általános ujjongás közepette, Simone végül enged, és beleegyezik a házasságba.

Karczag Márton

 

Ajánlatunk


Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg és Lámpás – az igazi hősök, akiket kihagytak a mesékből. Itt szeretnének találkozni a Révésszel, aki elviszi őket egy távoli csillagra, az „örökre szépek” bolygójára, ahol végre otthonra lelhetnek..

A koncert minden korosztály számára izgalmas élményt ígér!

Ajánló


Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból…

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!