Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


A péceli barokk gyöngyszem

A péceli barokk gyöngyszem

Ráday-kastély és környéke
Kul-túra 5.
Egész napos program a túrával együtt.
Ha nem szeretnél túrázni, akkor is várlak, a túra a nap ráadása  több

Egyéb díjak (az egyéb díjak a helyszínen fizetendőek a részvételi díjon felül): belépő a Ráday-kastélyba:
felnőtt jegy: 1 600 Ft/fő, kedvezményes jegy: 800 Ft/fő (6-26 év között vagy 62. életévét betöltött látogató),
csoportos jegyet akkor tudunk venni, ha elérjük a 15 főt: 1 280 Ft/fő.
Kastélykártya érvényes, ha rendelkezel vele, hozd magaddal!
Találkozó: Pécel, 169 E Kossuth téri buszmegállójában 10.00 óra előtt pár perccel
Örs vezér térről 39 perc menetrend szerint a Kossuth téri megálló Pécelen.
Térkép: https://goo.gl/maps/o9cW8fb1sUDYnDZXA
Utazás egyénileg.
A barangolás vége Pécelen, ha nem jössz túrázni, Isaszegen, ha túrázol velünk.
Barangolós ügyeleti telefonszám kizárólag egy órával a program kezdése előtt: 70/2676445
Vajon mi érdekes lehet Pécelen? - gondolhatjátok.
Egy kevésbé ismert kastély, ami ugyan nem teljes pompájában vár bennünket (a maradéktalan felújítás még várat magára), de ódon falai sok érdekes és izgalmas esemény tanúi voltak. Vezetéssel megnézzük a Ráday-kastélyt, ami igazi pezsgő kulturális központ volt a XVIII. és XIX. században, ismert emberek tucatjai adták egymásnak a kilincset: Kazinczy Ferenc, Jókai Mór, Laborfalvi Róza, Széchenyi István, Batsányi János, Szemere Pál, Fáy András, és még folytathatnánk a sort. De ne feledjük, hogy pár éve Károly walesi herceg is ellátogatott ide, mivel rokoni szálak fűzik a családhoz.
Na de ennyi illusztris vendég és barát után, mi köze a családnak Rózsa Sándorhoz, az alföldi betyárhoz?
A kastély nagytermének falképei egészen különlegesek, de a díszes könyvtárszoba vagy a barokk konyha is figyelmet érdemel. A kastély mellett álló és egy időben a kastéllyal összekötött református templomról is hallunk. Aztán jönnek a színes történetek a valaha Pécelen élőkről vagy itt nyaralókról: így a Kugler cukrászdinasztiáról, a kitartó bányamérnökről Zsigmondy Vilmosról, akinek termálfürdőket köszönhetünk (Széchenyi-fürdő, Félixfürdő, Harkányfürdő . . .), vagy a neves orvoscsaládról, a Korányiakról.
Egy rövid kávészünet után indul a túránk Isaszegre. Útközben megismerkedünk az 1848-as isaszegi csatával és az emlékművet is megtekintjük.
Pécelen kb. 2-2,5 órát fogunk eltölteni, utána indul a 12 km-es túra Isaszegre (szint: 243 m fel, 246 m le).
Túrabakancs, feltöltött mobiltelefon, elegendő folyadék, ennivaló legyen nálad és persze egy kis kitartás, no meg a jókedv se maradjon otthon. Érdemes túrabotot hozni.
A programok füstmentesek, kérlek, hogy a találkozási ponttól a program végéig ne gyújts rá, köszönöm szépen! A programváltozás jogát fenntartom! Részvétel saját felelősségre!
A programra az aznap érvényben lévő járványügyi szabályok vonatkoznak! Ezek betartását kérem minden résztvevőtől.
Sok szeretettel várlak a barangoláson!
Ha kérdésed van a programmal kapcsolatban, írj a hello@barangolobk.hu email címre vagy üzenj Messengeren a facebook.com/barangolobk oldalon.

Ajánló


A gazdasági és kormányzati válság tetőpontján az angol miniszterelnök azzal szembesül, hogy egy keleti ország külügyminisztere erkölcsileg megkérdőjelezhető és hatalmas…

Egy árva gyermekekből álló csapat, és egy rendkívüli felnőtt, egy nemes lelkű művész varázslatos története hűségről, bátorságról, barátságról és emberségről…

Igazi szupercsapat viszi színre Szabó T. Anna költőnő csillogó humorú, jó érzékkel a mára áthangszerelt mesés történetét, melynek szereplői klasszikus…