Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


A nők városa (1980) - Federico Fellini elvarázsolt világa / MÜPA FILMKLUB
4

A nők városa (1980) - Federico Fellini elvarázsolt világa / MÜPA FILMKLUB

Most akkor Federico Fellini feminista vagy antifeminista? Ezt már annak idején sem volt könnyű eldönteni. Most, négy évtized múltán még nehezebb lenne, ha egyáltalán elkészülhetne egy ilyen film. Történetünk főhőse, Snàporaz (Marcello Mastroianni) elbóbiskol a vonaton.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 16. hétfő, 19:00

A nők városa (La città delle donne, 1980)

Federico Fellini elvarázsolt világa

Most akkor Federico Fellini feminista vagy antifeminista? Ezt már annak idején sem volt könnyű eldönteni. Most, négy évtized múltán még nehezebb lenne, ha egyáltalán elkészülhetne egy ilyen film. Történetünk főhőse, Snàporaz (Marcello Mastroianni) elbóbiskol a vonaton. Az álom világában folytatott bolyongásai során eljut egy furcsa női összejövetelre, majd Dr. Katzone fülledt, szürreális birodalmába. És mindeközben Snàporaz utazása érinti a gyermekkorát, a kapcsolatait, a vágyait és tévelygéseit. Álom? Az ördög tudja.

Ha valaki találkozik Fellini filmjeivel, nem kerülheti a női keblek és tomporok tárlatát. Erotika, szex, olykor már-már pornó. Korhatáros. Na ja, az olasz hím kakaskodása! Csakhogy ez messze nem ilyen egyértelmű. Merthogy ez néha fickósság, néha vágy, de akár még szerelem is lehet. Emlékezzünk vissza Az édes élet (1960) Marcellójára, pontosabban a nőkhöz való viszonyára! Hősünk azóta kicsit megöregedett, egy kicsit elbizonytalanodott. És bár csupán álmában, de valamelyest képessé vált arra, hogy rálásson önmagára. (Ez még a Nyolc és fél Guidójának sem sikerült.) Fellini macsói, a tüzes olasz csődörök ugyanis nem is olyan nagyon magabiztosak. Egy kicsit talán félnek is a nőktől. Számukra a nők világa másik város, másik univerzum, amelybe voyeurként be-bepillantanak, de nem értik pontosan, ott mi is történik. Leginkább önmagukra figyelnek. A nők városa ijesztő kaland, hiszen hősünknek most be kell lépnie ebbe a világba. Ezért is próbál belekapaszkodni bármilyen ciceronéba, aki reménye szerint kalauza lehet álombeli bolyongása során. Tehát mielőtt bárki is felszáguldana a közösségi hálóra, hogy betiltassa Fellini filmjeit, érdemes megszívlelnie a rendező gondolatát: „ha a szerző szabadon választhat, hogy mond-e valamit vagy sem, magyarázkodik-e vagy sem…, akkor a közönséget és a kritikusokat is megilleti a legnagyobb interpretálási szabadság”.

Olasz nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Alkotó:

Rendező: Federico Fellini

Közreműködik:

Házigazda: Réz András

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

A hazánkban korábban Piszkavas címen is játszott színdarab, hasonlóan McDonagh filmjeihez, egyszerre mulatságos és mélyen megrázó, groteszk történet. Kovács Lehel rendezése Mucsi Zoltánnal a főszerepben!

Ajánló


A világ legnépszerűbb táncshow-ja, a Michael Flatley által létrehozott Lord of the Dance 25 éves jubileumát ünnepli!

Szűcs János bank-vezérigazgató kiábrándult könnyelmű életéből, és frissen vásárolt sportautójával szabadságra indul. Indulna. Ha nem találkozna Kovács Verával, a bank…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!