Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


A nagyot mondó katona
3

A nagyot mondó katona

Április 21. A NAGYOT MONDÓ KATONA
Harcban edzett zeneművek
Kodály Zoltán és Liszt Ferenc szimfonikus művei

CRESCENDO-BÉRLET 2020/21

„A tehetség kötelez”

Felnőtt egy új generáció. És rájöttek ők is, hogy a klasszikus zene, az jó. Annyira jó, hogy érdemes éveken át napi sok-sok órát gyakorlással, tanulással és intenzív zenehallgatással tölteni azért, hogy közelebb kerülhessünk a szellemtörténet nagy alkotásaihoz, belenőjünk egy sok évszázados hagyományba, és ha minden jól alakul, akkor hozzátehessük ehhez egyszer a magunk művészetét is.

A Pro Kultúra Sopron 2008 óta hirdet minden évben kora esti ismeretterjesztő hangversenyeket. Ezeken a koncerteken népszerű klasszikusok csendülnek fel, és rövid bevezetővel, szöveges ismertetővel, divatos kortárs filmzenékkel, könnyűzenével próbáljuk azokat is meggyőzni a klasszikus zene szépségeiről, akik egy kicsit talán idegenkednek ettől a műfajtól. Néha persze nehéz megérteni, hogy miért játszunk furcsa, ’unplugged’ hangszereken 100-200-300 éves számokat. Egyáltalán mi az, hogy nekem csöndben kell ülnöm és étlen-szomjan, cigi és egyéb ajzószerek használata nélkül kell végighallgatnom más produkcióját? Sokszor nem is mondanak semmit, csak szól a zene perceken keresztül…

Különös szituációk, de ha bekukucskálunk egy kicsit, feltárul előttünk egy olyan világ, ami aztán egy életen át kimeríthetetlen energia- és örömforrás, közösségi élmény és lelki felfrissülés lehet számunkra – talán ezért érdemes időt szánni erre, és talán ezért indulnak el most is tehetséges fiatalok ezen a pályán.

 A 2020/21-es évadban több ilyen soproni kötődésű fiatal is bemutatkozik a CRESCENDO-bérlet koncertjein. Az első koncerten Bábinszki Gergely játszik Harry Potter filmzenéket és Brahms-műveket. Holpár Anna boszorkányos fuvolamuzsikájával várja a közönséget, Bóna Márton Liszt Haláltáncát adja elő, Horváth Ábel pedig Schumann egyik ikonikus zongoradarabját szólaltatja meg a Soproni Szimfonikusokkal és a Wespa Quartett tagjaival a négy koncertből álló sorozat további estjein.


Április 21. A NAGYOT MONDÓ KATONA

Harcban edzett zeneművek
Kodály Zoltán és Liszt Ferenc szimfonikus művei

Közösségi identitásunk egyik legösszetettebb - mégis legösztönösebb része nemzeti zenénk szeretete. A zene hatalma ott kezdődik, ahol a szavaké véget ér: és tényleg, amikor már elfogynak a szavak, akkor egy dallam, egy hangszín, egy harmónia begyógyít begyógyíthatatlannak hitt sebeket és kimond kimondhatatlan dolgokat.

Liszt, Kodály és Bartók zenéje ordas eszmék és történelmi viharok közepette is megőrizte nekünk az együvé tartozás tisztaságát. A Háryt hallgatva, vagy Liszt zenéjét dúdolva nem csak jól szórakozhatunk, hanem jól is érezhetjük magunkat abban a közösségben, amelyben élünk.

Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar
Szólista: Bóna Márton – zongora
Vezényel: Oberfrank Péter

Ajánló


A Szegedi Szabadtéri Játékok műsorát a 2021-es évad végén egy igazi klasszikus musical-legenda…

A musicaltörténelem legnagyobb sikerei között emlegetik a Queen dalokból készült We Will Rock…