Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


6. Hermine Pack és Mohl Gergely

6. Hermine Pack és Mohl Gergely

Romantikus-est
Savaria Szimfonikus Zenekar

 több

Mendelssohn: Hebridák-nyitány
Dvořák: h-moll csellóverseny (Op. 104.)
Schumann: Rajnai szimfónia

Közreműködik: Mérei Tamás – gordonka

Vezényel: Hermine Pack

Nyitány, versenymű és szimfónia követi egymást a romantikus kompozíciókból összeállított programon. A karmesteri pulpituson ezúttal Hermine Pack-ot köszönthetjük, aki visszatérő vendég, már nem első alkalommal működik együtt a Savaria Szimfonikusokkal. A sokoldalú karmester Graz-ban végezte zenei tanulmányait; a hangszerjáték és a vezénylés mellett néprajzzal, zenetudománnyal is foglalkozott. 2003 óta maga is a Graz-i Zeneművészeti Egyetem tanára.
Felix Mendelssohn (1809–1847) európai tanulmányútjai során többször megfordult Angliában és Skóciában is. A Hebridák szigetcsoport nevét viselő programnyitány alapgondolata egy 1829-es skóciai hajóút alkalmával született meg, a kompozíció befejezésére azonban csupán majd’ egy évvel később, Itáliában kerülhetett sor. Szintén a látványból merített inspirációt Robert Schumann (1810–1856) 1850 szeptemberében, amikor a kölni dóm lenyűgöző monumentalitásának hatására felvázolta 3. (Rajnai) szimfóniáját (op. 97). A szimfónia teljes zenei anyagának megkomponálása és a mű végleges formájának kialakítása a katedrális második megtekintéséhez kötődik – legalábbis Schumann közeli ismerőse és zenész-kollégája, Wilhelm Joseph von Wasielewski beszámolója ezt hangoztatja. Antonín Dvořák (1841–1904) h-moll csellóversenye a csellisták művészi kvalitásának igazi mérföldköve: az előadó technikai és zenei felkészültségének egyaránt látványos demonstrálására ad alkalmat. Ezen az estén a mű szólistája Mérei Tamás lesz.

Ajánló


Rendező: Tim Wardle Szereplők: Robert Shafran, Michael Domnitz, Howard Schneider, Ellen Cervone

Egyedi hangzásvilág, grandiózus fények és különleges - több rétegű - vetítés várja azokat,…