Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

művész


Cameron Mcmillan
2

Cameron Mcmillan

Táncművész/koreográfus.

"A világ táncszínpadának egyik hihetetlenül lenyűgöző és intelligens táncművésze" írta az Observer(UK).

Az új-zélandi Cameron McMillan a melbourne-i balettiskolában kezdte tanulmányait (The Australian Ballet School), majd 1997-ben felvételt nyert az Új-Zélandi Királyi Balett (The Royal New Zealand Ballet) társulatába. Még ebben az évben első…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Táncművész/koreográfus.

"A világ táncszínpadának egyik hihetetlenül lenyűgöző és intelligens táncművésze" írta az Observer(UK).

Az új-zélandi Cameron McMillan a melbourne-i balettiskolában kezdte tanulmányait (The Australian Ballet School), majd 1997-ben felvételt nyert az Új-Zélandi Királyi Balett (The Royal New Zealand Ballet) társulatába. Még ebben az évben első helyezést ért el a tokiói "Asian/Pacific International Ballet Competition" balett versenyen. Az Új-Zélandi Királyi Balettben eltöltött években már igen hamar a társulat vezető táncosa lett. Az együttes klasszikus és kortárs repertoárjában egyaránt főszerepeket táncolt (Csipkerózsika, Diótörő, Hamupipőke, James a Sylphide-ben, Jonathan Harker a Drakulában, valamint címszereplő volt a Pán Péterben. A rövidebb, ill. kortárs produkciók közül Mark Morris: Drink to me only with thine eyes, George Balanchine: Allegro Brillante és Agon című munkáiban táncolt, valamint Jiri Kylian, Graeme Murphy, Douglas Wright, és Michael Parmenter koreográfiáiban dolgozott.

2001-ben Londonba költözött az Angol Nemzeti Balett hívására. Itt a klasszikus repertoár szólistájaként dolgozott. Éhsége az új kihívásokra, a kortárs munkákra nem hagyta nyugodni és csatlakozott a Rambert Dance Company társulatához, ahol nemcsak táncművészként, hanem alkotóként is részt vett korunk legizgalmasabb koreográfusainak munkáiban (Christopher Bruce, Michael Clark, Rafael Bonachela, Wayne McGregor, Javier De Frutos, Merce Cunningham).

2007 óta szabadúszó. Kulcsfontosságú tagja Rafael Bonachela projektjeinek a Bonachela Dance Company együttesnél. A Soledad és az E27SD c. díjnyertes duettek szereplője, olyan nagyszabású produkciók mellet, mint a Voices, a Square Map of Q4, és a The Land Of Yes, The Land Of No. Táncművészi karrierje mellett szabadúszóként tanár, próbavezető és asszisztens is. Rafael Bonachela számos koreográfiáját állította színpadra a világ különböző részein.
Időközben az Új-Zélandi Királyi Balett meghívására Rómeót táncolt, és a
The Bermuda Civic Ballet Coppelia című előadásában Franz szerepét bízta rá.
Turnézott az Australian Dance Theatre-rel Európában Garry Stewart: G c. produkciójával. Táncművészként és koreográfusként egyaránt fontos szereplője korunk táncművészetének.

Táncművészként, bármely együttesről legyen is szó, minden alkalmat megragadott, hogy az alkotás folyamatában részt vegyen, koreográfusi pályáját tudatosan építette a kezdetektől. 1999-ben készítette első önálló koreográfiáját Unsuspecting View címmel, mely az Új-Zélandi Királyi Balett repertoárjára került, s 2001-ben turnézott vele az együttes.

Azóta Cameron négy alkalommal is készített koreográfiát a Rambert Dance Company táncosainak. Ezek egyike a Verge, mely 2006 novemberében bekerült az együttes nagyszínpadi repertoárjába. A jelmezeket a méltán híres divattervező Roland Mouret készítette, a zenét egy kortárs brit zeneszerző, Elspeth Brooke írta. 2007-ben ismét felkérte koreografálni az Új-Zélandi Királyi Balett. 'Equilibrium' című produkcióját óriási elismeréssel fogadta a szakma, az együttes pedig turnézott vele Sydney-ben, Ausztráliában és a kínai Shanghai Nemzetközi Művészeti Fesztiválon. 2007-ben, szintén meghívásra részt vett a Dancelines koreográfiai kurzuson a Royal Opera House-ban és bemutatta 'Quartet' című munkáját a Touch Wood program keretében a The Place-ben, Londonban. Duettjét '�And then, you were gone' címmel Rafael Bonachela táncosai a londoni Southbank Centre-ben mutatták be. Az Intoto Dance együttes felkérésére készítette 'Await 14' c. munkáját. 2010 februárjában mutatja be legújabb koreográfiáját a Transitions Dance Company (Trinity/Laban).

2009 márciusában harmadik helyezést ért el ESO című koreográfiája a Milwaukee Balett előadásában a Genesis International Choreographic Competition elnevezésű versenyen az Egyesült Államokban.

Az egészen különböző klasszikus és kortárs táncegyütteseknek készített munkái mellett, koreográfusként részt vesz a divatvilág és a könnyűzene projektjeiben. Igazán sokszínű, sokoldalú 21. századi alkotó.

A Jó és a Rossz kertjében

A Jó és a Rossz kertjében

Nemzeti Táncszínház
  • Koreográfia
BUDAPESTI BEMUTATÓ H-arcok Lőrinc György Bérlet III.

BUDAPESTI BEMUTATÓ H-arcok Lőrinc György Bérlet III.

Nemzeti Táncszínház
  • Koreográfia
H- arcok

H- arcok

Pécsi Nemzeti Színház
  • Koreográfia

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!