Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Szegedi Szabadtéri Játékok

Szegedi Szabadtéri Játékok

A Szegedi Szabadtéri Játékok hazánk legnagyobb befogadóképességű és legjelentősebb szabadtéri színházi fesztiválja. 1931. június 13-án tartották az első előadást a Fogadalmi Templom előtt, ezt követően a szabadtéri produkciók minden év nyarán Szeged fő kulturális eseményét jelentették. Évente közel hetvenezer embert ejt ámulatba a varázslatos atmoszférájú színházi eseménysorozat. Az előadások idejére a színház szerelmesei megtöltik a várost, valódi, nyüzsgő fesztiválhangulatot varázsolva ezzel a mediterrán hangulatú szegedi estékbe. A csodálatos helyszínt, a tizenkétezer négyzetméter alapterületű Dóm teret a velencei Szent Márk térhez szokták hasonlítani. A vállaltan népszínházi vonulatot követő rendezvénysorozat előadásai évről évre mind változatosabb képet igyekeznek nyújtani, így garantálva azt, hogy minden műfaj – operett, opera, musical, néptánc, kortárs tánc, próza – rajongója megtalálhassa a maga kedvencét a csillagtető alatt. Fülledt nyári éjszakákon valódi fesztiválhangulat uralkodik Szegeden, a színház szerelmesei csak arra várnak, hogy a nézőtéren felragyogjanak a fények. A 2017-es program: TOSCA Giacomo Puccini népszerű mesterművével, a Toscával indul az évad. A fesztivál idén is az operaélet legnagyobb hazai sztárjait csábítja a Dóm térre. Az elmúlt években a Dóm téri operajátszás igencsak magasra tette a lécet: láthattak itt a nézők jégpáncéllal borított színpadot, lépett fel a világhírű Gérard Dépardieu a magyar operairodalom egyik kedvenc darabjában, és varázsolták már az alkotók az egész univerzumot is az ezer négyzetméteres színpadra. A közönség tehát megszokta, hogy az operaelőadások különleges élményt nyújtanak a Szegedi Szabadtérin. Nem lesz ez másként a Tosca esetében sem.

Tovább a program oldalra

MAMMA MIA! 2014-es bemutatója óta immár ez lesz a negyedik - és egyben utolsó - nyár, hogy a megunhatatlan ABBA-musical a Dóm téren hódítja meg a rajongókat. A kirobbanó hangulat idén sem marad el, a színészek pedig most is táncra perdítik majd az előadás végén a 4000 fős közönséget. A legendás ABBA-számok, többek közt a Dancing Queen, a Voulez-Vous, a címadó Mamma Mia! vagy éppen a Waterloo mindenkit diszkólázba hoz. A Szirtes Tamás által rendezett produkcióban a Madách Színház kiváló művészeit láthatjuk, így például Sasvári Sándort, Kovács Krisztát, Détár Enikőt, Szerednyey Bélát, Sáfár Mónikát és Molnár Lászlót.

Tovább a program oldalra

ÉNEK AZ ESŐBEN Fergeteges fesztiválelőadás született a hollywoodi musicalből, melynek címadó dalát még az is jókedvűen dúdolja, aki sosem látta a világ egyik legismertebb filmjét, az Ének az esőbent. Több méteres filmszalagokkal, pompás korabeli jelmezekkel elevenedik meg az álomgyár grandiózus hangulata a színpadon. Sőt, még az eső is elered: a fülbemászó Singin’ in the rain dallamai alatt összesen 532 liter víz zúdul esőcseppek formájában a színpadra. A nézők és a szereplők, többek közt Szinetár Dóra, Gálvölgyi János, Szabó P. Szilveszter és Szulák Andrea nagyon élvezik a jelenetet. A darabot Harangozó Gyula és Somogyi Szilárd rendezte.

Tovább a program oldalra

 

VÍZKERESZT, VAGY AMIT AKARTOK Shakespeare kacagtató vígjátékában a bolondozás és a szerelem áll egymással szemben - ez pedig tökéletes recept egy felejthetetlen estéhez. Álruhák, hamis szerelmes levelek, szövevényes cselekmény, vidám csalafintaságok garantálják, hogy igazán jól szórakozzunk. A Szabadtéritől megszokott látványos kivitelezés elmaradhatatlan. Béres Attila rendező már számos alkalommal varázsolt izgalmas és látványos produkciókat a Dóm téri deszkákra. Ez alkalommal “tettestársai” nem kisebb nevek lesznek mint Alföldi Róbert, Görög László, Pálmai Anna, Czakó Julianna, Hernádi Judit, Bodrogi Gyula, Elek Ferenc vagy éppen Szikszai Rémusz.

Tovább a program oldalra

A NOTRE DAME-I TORONYŐR Victor Hugo nagyregényéből született a varázslatos musical, melyből egyszerre kapunk képet Quasimodo, Esmeralda, Frollo és Phoebus kapitány érzelmeiről és Párizs utánozhatatlan hangulatáról. Fülbemászó Disney-dallamokkal és egy igazán szenvedélyes történettel andalít a produkció augusztusban. Magyarországon még sosem láthatták a nézők a népszerű darabot, most a Budapesti Operettszínházzal közösen vág bele a nagy kalandba a Szabadtéri. Az előadást a szegedi csillagtető alatt legtöbb produkciót rendező Kerényi Miklós Gábor KERO® viszi színre, akit nem kell bemutatni a világszínvonalú musicalek rajongóinak. A csúf, ám csupaszív címszereplő bőrébe a nemrég Magyarország legsokoldalúbb előadóművésze címet is elnyerő Veréb Tamás bújik. Esmeralda kettős szereposztásban Muri Enikő és Vágó Bernadett lesz.

Tovább a program oldalra

 

Érdekességek a fesztiválról: Rövid története: A 20. század elején a szabadtéri európai rendezvények sikerei a magyar szellemi élet képviselőit hasonló indíttatású fesztiválok megszervezésére sarkallták. Magyarországon az elsők között indították útjára a nyári színházat Szegedi Szabadtéri Játékok néven. A Játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula, a szegedi költő vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta (Kertész K. Róbert, Hevesi Sándor, Fülei-Szántho Endre, Vojnovics Géza). A főpróbára a lehetőséget a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. Az első előadásra – a Magyar Passióra, Hevesi Sándor rendezésében – 1931. június 13-án került sor. Ezt követően a szabadtéri előadások – töretlen sikerrel – minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentették. A Magyarországon egyedülálló szabadtéri sikersorozat első felvonásának a második világháború vetett véget, 1939-ben. Az újrakezdés, 20 év kihagyás után, 1959. július 25-én következett el. Ezen az estén a Hunyadi László dallamaival kezdődött meg a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete. 1994-ben a Játékok új nézőteret kapott. A teret egész évben elfoglaló lelátót, csak az előadások idejére felállított, 4000 férőhelyes mobil nézőtérrel cserélték le. A szektorokat az 1879-es szegedi nagy árvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el.

Tovább 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 56.

Szegedi Szabadtéri Játékok

0 esemény