Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Rózsa (Róża, 2011) - MÜPAMOZI

Rózsa (Róża, 2011) - MÜPAMOZI

Rózsa (Róża, 2011) Morális nyugtalanság - A lengyel film fél évszázada

lengyen nyelven, magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 22. hétfő, 19:00

Aki olvasta Siegfried Lenz Honismereti gyűjteményét, könnyebben érti meg Wojciech Smarzowski filmjének mondandóját, ugyanis a történet a második világháború után játszódik Mazuriában, mazuriai németek között. Olyan korszak ez, amelyben a háború tépázta emberek megpróbálják újjáépíteni életüket. Leszámítva azokat, akik meg akarják határozni, hogy ki minősül lengyelnek és ki idegennek, ellenségnek. Hogy ki állt a jó és a rossz oldalon az ellenállásban. És kit kell megfosztani a jogaitól. Mert ez igen jó üzlet. Lehet egy kicsit rabolni, erőszakolni, ölni. Egymásnak lehet ugrasztani az embereket. A háború lövészárkai után még mélyebb árkokat lehet ásni, akár új aknamezőket telepíteni. Háború után polgárháború. Ismerős a saját történelmünkből. Szóval: ne gondolja senki, hogy könnyebb lengyelnek lenni, mint magyarnak. (Aki belelapoz a történelemkönyvbe, máris sokat megérthet ebből.)
Mostanság sok szó esik arról, mi minősül felkavaró tartalomnak (lásd trigger warning). És a nagy hangzavarban egyre nehezebb megmondani, mi is az. A Rózsa esetében kétségek nem merülhetnek fel. Ez a film nem szépeleg, brutálisan mutatja be az új ellenségképekkel telített, sötét gyűlöletet, bosszúvágyat, aljas indulatokat. A megaláztatást, a kifosztottságot. Az emberi méltóság megalázását. A törvény és az erkölcs elporladását. Megrendítő, felkavaró film. Erős lélek és tiszta fej szükségeltetik hozzá.

A sorozat a Lengyel Intézet Budapest együttműködésével valósul meg.

Alkotó:

Wojciech Smarzowski: rendező

Közreműködik:

Réz András: házigazda

Ajánlatunk


Az Özvegy Karnyóné Az előadás során erre is fény derül!

Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja, egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz.

Ajánló


Modeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar, angol és orosz felirattal

Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!