Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Koronázási Szertartásjáték - III. BÉLA - Az aranykor trónusán

Koronázási Szertartásjáték - III. BÉLA - Az aranykor trónusán

Liturgikus királylegenda az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. augusztus 21. hétfő, 21:00

Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla királlyá koronázásának és életének felelevenítése után, a 2017-es évben III. Béla történetének színrevitelére készül Szikora János rendező. A „III. Béla - Az aranykor trónusán” cím arra utal, hogy az alkotók az ő két évtizedes uralkodását tekintik az Árpád-ház aranykorának. Béla még hercegként, egy politikai kiegyezés útján került a bizánci császárságba, ahol Manuel császár – egyébként Szent László királyunk unokája – trónörököseként nevelkedett, egészen addig, amíg a császárnak fiú utódja nem született, és ezzel Béla trónörökösi helyzete tarthatatlanná nem vált. Hazatért, de a magyar urak egy része, köztük az anyja, Eufrozina, valamint Bánfi Lukács esztergomi érsek is kétkedve fogadták: a bizánci császár bábkirályát látták benne. A fiatal uralkodó azonban hamar rácáfolt a vélekedésre. Ügyes kézzel irányította a testvérviszálytól dúlt országot, mely két évtized alatt a legelismertebb és legerősebb európai országok közé emelkedet. Ő avattatta szentté László királyt, és az írásbeli dokumentálás elterjesztéséhez is hozzájárult: az ő udvarában tevékenykedett Anonymus, a krónikás.

Az idei Szertartásjátékot az a stiláris újdonság különbözteti meg igazán az eddig látottaktól, hogy – mivel III. Béla életére és uralkodására jelentős hatással volt a bizánci császárság kultúrája – a görög-keleti világra jellemző elemeket mind a látvány, mind a zenei elemek tükrözik majd. A szertartásjáték zenei világáért ebben az évben is Szirtes Edina Mókus zeneszerző felel. Az idei év másik számottevő újdonsága, hogy cirkuszművészek, akrobaták és légtornászok is közreműködnek a produkcióban - a cirkuszi számok rendezője Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

Az idei az ötödik év, hogy Szikora János rendező, a Vörösmarty Színház igazgatója feleleveníti egy középkori királyunk megkoronázásának eseményét. A jubileumi évben III. Béla, az Árpád-ház egyik legfényesebb uralkodója életébe nyerhetünk bepillantást. 


Szereplők és alkotók:

III. Béla – HIRTLING ISTVÁN
Koronázó érsek – MIHÁLYI GYŐZŐ
Mánuel, bizánci császár – TROKÁN PÉTER
Anna, III. Béla felesége – TROKÁN NÓRA
Eufrozina, III. Béla anyja – ZÁVODSZKY NOÉMI
Anonymus – BLASKÓ PÉTER
Bánfi Lukács érsek – SÁGHY TAMÁS
Koronázó püspökök – EGYED ATTILA, LÁBODI ÁDÁM

 
Zeneszerző – SZIRTES EDINA MÓKUS
Díszlettervező – SZENDRÉNYI ÉVA
Jelmeztervező – KOVÁCS YVETTE ALIDA
A cirkuszi számok rendezője – FEKETE PÉTER 
Dramaturg, forgatókönyvíró – MATUZ JÁNOS

 
Rendező és forgatókönyvíró – SZIKORA JÁNOS

 

Ajánlatunk


Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a legendás Shukishvili!

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

Ajánló


Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!