Kulturinfo Jegyiroda | 1161 Budapest, Rákosi út 110. | Telefon: +36 1 402 00 63 | Mobil:+36 70 940 1677 | Facebook Google+ Twitter Addthis

Program


Fókuszban a koreográfusok – Deffend Irén

Fókuszban a koreográfusok – Deffend Irén

Az előadás a Hagyományok Háza szervezésében valósul meg.
Táncszakértő: Dóka Krisztina
Az előadás 90 perces, szünet nélkül.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. május 3. csütörtök, 19:00

A Hagyományok Háza és a Bethlen Téri Színház új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba.

A művek bemutatása után egy felkért szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a műveket, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva. A sorozat által reményeink szerint alkalom nyílik megismerni a színpad törvényeit, a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket, és az arra adott aktuális válaszokat.

Az előadás a Hagyományok Háza szervezésében valósul meg.
Táncszakértő: Dóka Krisztina

DEFFEND IRÉN - POPOVICS MÁRK: PLETYKA

Pletyka: alaptalan híreket támaszt, és terjeszt.
Licslocsi beszéd, mely szájról szájra adva egyre bonyolultabbá lesz.
Hiábavaló szószaporítás.
(Magyar értelmező szótár: PLETYKA szó jelentése és értelmezése - Magyar nyelv (1862) szótár)

A pletyka az egyetlen dolog, ami biztosítja egy csoporton belül a kiegyenlített információáramlást, mert nem felülről jön. Egyre több ember adja tovább, közösségi hálókat tart egyben, és minden továbbmondásnál változik. A pletyka soha nem jó vagy rossz, hanem értékváltó jelenség, ami elsorvad, ha nem nyer megerősítést.
Olyan, mint a tűz – a kemencében jó, a ház tetején rossz.

Állítjuk, hogy minket ez egyáltalán nem érdekel, de a pupillánk kitágul, a szemünk felcsillan, még az arckifejezésünk is megváltozik egy jó szaftos hír hallatán. A pletyka egyetlen hatásos ellenszere: a hallgatás.

(A kísérő szöveget összeállította: Deffend Irén, Szvetelszky Zsuzsanna: A pletyka című könyve alapján /Kognitív Szeminárium sorozat, Gondolat Kiadói Kör, Budapest, 2002./)

Zeneszerzők: Tintér Gabriella - Kovács Antal Máté (Tint’íz Band)
Közreműködők: Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (tánc), Tintér Gabriella (ének), Kovács Antal Máté (cajon, kanna, dob), Babcsán Bence (szaxofon)

Bemutató: 2017. május 26-28. XXIV. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál


DEFFEND IRÉN - POPOVICS MÁRK: TÁNC MEZŐBÁNDRÓL

„Hogy a Mezőségen is lehet erdőt növelni, hogy verőfényes oldalai pompás bort teremnek… hogy szorgalommal és munkássággal itt is jóllétet lehet előidézni: azt fényesen tanusitja éppen a Mezőségnek székelyek által lakott, Marosszékhez tartozó része“
(Írta Orbán Balázs, a Székelyföld leírása című könyvében, 1868-ban)

Székely-Mezőség a Marosi-Mezőségbe nyugatra benyúló dombvidék néprajzi tájmegjelölése. Mezőmadaras, Mezőpanit és Mezőbánd tánchagyományai ritkán kerülnek a táncházmozgalom, illetve az amatőr és hivatásos koreográfusok érdeklődésének középpontjába, holott számos kiváló gyűjtő rögzítette ezekben a falvakban az 1960-as évektől kezdve az akkor még élő zenei és tánckultúrát. Az együttes ezeket a gyűjtéseket vette alapul a szakmai műhelymunka megkezdésekor. Vavrinecz András mezőbándi zenekarról rögzített felvételei, valamint a töredékesen megmaradt, még elérhető táncemlékek alapján történt rekonstrukció a koreográfia.

Zenei összeállítás: Vavrinecz András - Deffend Irén
Közreműködők: Papp István Gázsa (hegedű), Vavrinecz András (hegedű), Árendás Péter (brácsa), Molnár Péter (brácsa), Szabó Dániel (brácsa), Csihar Fanni (énekes szólista), Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (tánc)

Támogató: NKA, Halmos Béla Program 2016.
Bemutató: XXVII. Zalai Kamaratánc Fesztivál 2016. Koreográfusi Nívódíj I. fokozata
(autentikus néptánc kategória)


A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes 1948 óta működik az egyetem keretein belül. Tagjai egyetemisták és fiatal értelmiségiek, akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek az együtteshez. Szakmai munkájukban mindig nagy hangsúlyt kap a közvetlen, helyszínen történő ismeret- és tapasztalatszerzés. A próbatermi munka mellett táborok, gyűjtő utak alkalmával tanulják meg egy-egy vidék táncait. 2016-ban egymás után 4 alkalommal érdemelték ki a „KIVÁLÓ EGYÜTTES” minősítést a Martin György Néptáncszövetség által szervezett „Néptáncosok Országos Bemutató Színpada” elnevezésű szakmai fórum keretében.
Együttes- és művészeti vezető: Deffend Irén
Művészeti munkatársak: Popovics Márk és Gyurka Gergő

Ajánlatunk


Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

komédia, szerencsejáték egy részben

Az elmúlt évek sikeres programjainak köszönhetően, folytatódik a Homokhátság Szívében megrendezésre kerülő koncertek sora, ezúttal BORDÁNY 2024 néven!!! Az idei sztárvendég MAJKA lesz!!!

Ajánló


A tánc-thrillerben felbukkanó alakok kettős kötődésűek: egyrészt leképezik az alapmű karaktereit, másrészt lakói vagy alkalmazottai a műintézménynek. A Herceg anyja…

Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!